– TGS fortsetter sitt gode «late sales-momentum» i tredje kvartal med en vekst på 35 prosent, sier sjef i TGS, Kristian Johansen, i en melding mandag.

I et resultatvarsel skriver TGS at det venter inntekter på 1,2 milliarder kroner i tredje kvartal.

Mener letebudsjettene må opp

Johansen sier at resultatene ble løftet av aktivitet fra kjøp og salg av eksisterende funn mellom oljeselskaper på steder der TGS er posisjonert godt med sine seismikkbiblioteker.

– Med et bedrende marked, er kundene våre under økende press for å fylle reservene og begynne å vokse igjen. Som et resultat av det tror vi letebudsjettene må øke fra det nåværende lite bærekraftige og lave nivået, sier Johansen.

Pengene strømmer inn

Seismikkselskapet TGS-Nopec Geophysical Company er blant de veldig få oljeserviceselskapene som klarte seg godt gjennom oljeprisfallet. Mens de fleste oljerelaterte selskapene raste på Børsen, noen måtte restrukturere og andre måtte gjennom konkursprosesser, slapp TGS unna med et forsiktig fall på Oslo Børs.

En av grunnene til at TGS klarte seg bedre gjennom nedturen etter 2014 enn andre seismikkselskaper er at de ikke selv eier båter og slapp dermed investeringer i nye skip og vedlikehold, og slapp dermed høy belåning.

Siden bunnen i starten av 2016 har aksjen steget voldsomt og pengene strømmet inn.

I andre kvartal i år hadde selskapet inntekter på 158 millioner dollar, med et driftsresultat på 54 millioner dollar.

Opp 72 prosent på børs

I september sa TGS-sjefen til DN at han tror letebudsjettene vil øke allerede fra neste år.

– Når oljeselskapene satt budsjettene for 2018 i oktober i fjor var oljeprisen på 50 dollar fatet, så ender de opp med en oljepris i år på mellom 70 og 75 dollar. Det betyr at de har tjent 20 dollar mer enn de hadde planlagt og det tror vi gir seg utslag i høyere letebudsjetter for 2019 og 2020, sa Johansen.

– Det at letebudsjettene kommer opp er åpenbart veldig positivt for oss, sa han.

Oljeprisen ligger mandag på 83 dollar fatet. Hittil i år har TGS-aksjen steget 72 prosent på Oslo Børs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Folk reiser i timevis for å besøke denne butikken
Thom Olaussen driver Hobbymann i Drammen, og har ingen planer om å starte nettbutikk.
02:01
Publisert: