Seismikkselskapet TGS-Nopec Geophysical company tilbyr 600 millioner dollar, som tilsvarer rundt 5,5 milliarder kroner, for multiklient-dataene til seismikkselskapet PGS. Det skriver TGS i en børsmelding torsdag kveld.

Multiklient-data er seismikkdata som seismikkselskaper selv henter inn – for egen risiko og regning – og som de deretter selger videre til oljeselskaper. Det er disse dataene TGS er interessert i å kjøpe fra PGS.

TGS' virksomhet baserer seg utelukkende på multiklient-data, mens PGS både innhenter multiklient-data, og leier ut utstyr som benyttes til anskaffelse av seismikkdata.

TGS skriver at budet gir PGS mulighet til å betjene deres kredittfasilitet på 135 millioner dollar som utløper i september i år.

– Vi ser sterke sammenfallende aspekter mellom vår bedrift, og databiblioteket til PGS, samt muligheten vi har til å benytte vår ekspertise og skala til å forbedre utbyttet. Samtidig vil et refokusert og refinansiert PGS bli en verdensledende og svært innovativ tilbyder av leteteknologi og kapasitet. Det vil danne en solid plattform for å skape langsiktige verdier for selskapets interessenter, sier TGS' konsernsjef Kristian Johansen i børsmeldingen.

Samtidig foreslår TGS et samarbeid om fremtidige multiklient-prosjekter.

Bakgrunnen for tilbudet er stadig lavere inntekter i seismikkindustrien, som følge av blant annet lavere oljepriser. Dette – skriver TGS – har ført til at de aller fleste seismikkselskaper enten fokuserer på multiklient-data, eller å tilby utstyr til innhenting av seismikkdata.

«Den foreslåtte transaksjonen gir PGS og deres aksjonærer muligheten til å tjene penger på databiblioteket for mer enn dets fulle verdi, og gi selskapet finansiering i det som er krevende tider for hele seismikkindustrien», heter det i børsmeldingen.

Tilbudet gjelder frem til 16. august, og et eventuelt kjøp vil finansieres med kontanter, samt et nytt lån, skriver TGS.

DN har vært i kontakt med konsernsjef i PGS Rune Olav Pedersen. Han har ingen kommentar på nåværende tidspunkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.