Store grå strukturer på gule ben reiser seg fra havet. På Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen jobber nå åtte hundre mennesker til enhver tid med å ferdigstille et av norgeshistoriens største industriprosjekter. For fire måneder siden var det bare noen gule understell her.

- Det er veldig spennende å være her. Alt er nytt og en jobber på andre måter, sier Nora Gjelsvik (24).

Som eksempel viser prosessteknikeren frem en Ipad hun har med seg rundt på dekk, der arbeid løpende blir registrert. Sverdrup kalles for selskapets digitale flaggskip. At mange i omverdenen oppfatter oljevirksomhet som avleggs og klimafiendtlig, bekymrer dem ikke ved starten av sine yrkeskarrierer.

- Det tenker jeg ikke så mye på. Det er fryktelig mange mennesker på jorden som trenger olje. Men det er klart at jeg håper det kommer mer klimavennlige energiformer etter hvert. Det jobber også Equinor med, sier Kristine Hagervik Brattøy (23).

Klart for fase to

Det er konserndirektør for prosjekter Margareth Øvrum som viser rundt ute på plattformen, assistert av direktør for Sverdrup-utbyggingen Trond Bokn. Øvrum legger ut om alle passerte milepæler og forbedringer.

– Jeg har mange babyer, men dette er den største babyen offshore. Sverdrup vil være veldig viktig for velferdsstaten i 50 nye år. Mange av dem som skal jobbe her, ikke født ennå, sier hun.

Fase én i prosjektet, med et budsjett på 88 milliarder kroner, er nå 80 present ferdigstilt. Gjennom prosessen er kostnadene kuttet med 35 prosent. Produksjonskapasiteten er samtidig økt med rundt 30 prosent, og fremtidige driftskostnader kuttet med 30 prosent. Ute i havet mangler bare dekket til boligplattformen og dekket til prosessplattformen, som begge skal løftes på plass i ett stykke neste vår.

Sverdrup-utbyggingsdirektør Trond Bokn og Equinors øverste prosjektdirektør Margareth Øvrum er tilsynelatende proppfulle av selvtillit der de går rundt på det snart ferdigstilte feltsenteret. Produksjonen skal etter planen starte på slutten av 2019.
Sverdrup-utbyggingsdirektør Trond Bokn og Equinors øverste prosjektdirektør Margareth Øvrum er tilsynelatende proppfulle av selvtillit der de går rundt på det snart ferdigstilte feltsenteret. Produksjonen skal etter planen starte på slutten av 2019. (Foto: Marie von Krogh)

Equinor-toppene skryter av hvor mange dyre arbeidstimer offshore selskapet sparer på å løfte dekkene nærmest ferdig på plass med verdens største tungløftefartøy.

Nå er selskapet klar for å begynne byggingen av fase to av Sverdrup-feltet. Det består av enda en prosessplattform som skal kobles med bro til de fire andre plattformene på feltsenteret. De første kontraktene er allerede satt ut, og selskapet har signalisert at det vil levere inn en plan for utbygging og drift til myndighetene innen september.

Et hett tips er at den formelle kunngjøringen kan komme under oljemessen i Stavanger neste uke, og at Equinor da vil legge frem et revidert kostnadsanslag. Selskapet har for vane å servere en gladmelding ved starten av hver oljemesse.

– Haha, sier Sverdrup-direktør Trond Bokn til den saken.

- Det jeg kan si, er at vi er på oppløpssiden av å bekrefte fase 2, sier han.

-Vi har tidligere sagt det kommer innen september, sier Øvrum.

Med fase to skal dagproduksjonen av olje løftes fra 440.000 fat til 660.000 fat. Da vil Sverdrup stå for en fjerdedel av norsk olje- og gassproduksjon uti neste tiår.

Kraftinnsats

Å nå de vanskeligere tilgjengelige oljedråpene i fase to vil bokstavelig talt kreve en kraftinnsats. På plattformrundturen viser Øvrum og Bokn frem den mye omtalte «stikkontakten» der selskapet snart skal koble til strømledningen fra land. Det var nemlig en politisk forutsetning for prosjektet at plattformene i området skal drives med ren kraft fra land fremfor av gassturbiner til havs, som var vanlig før. «Stikkontakten» her ute er to omformer-rom på 20 ganger 15 meter. Det er bare for de første 100 megawattene som trengs I fase én. I fase to trengs 200 megawatt ekstra.

Likevel er oljevolumene i Sverdrup så svære at produksjonen skal lønne seg selv med oljepriser under 20 dollar fatet for feltet under ett.

– Verden trenger denne oljen, sier Øvrum.

Det mener hun gjelder selv i et femtiårsperspektiv, og selv om det grønne skiftet skulle skje raskt. Volumene er store, oljekvaliteten god, teknologien moderne og produksjonsutslippene lave.

– Slike prosjekter som Sverdrup er blant dem som vil være robuste uansett, sier hun.

Oppe på dekk, sammen med de unge prosessteknikerne Brattøy og Gjelsvik, jobber en mann som har opplevd nesten hele norsk oljehistorie på nært hold.

- Jeg har jubileum i dag. Jeg begynte å jobbe for Aker 22. august 1973 med amerikanske plattformer på Nyland Vest, sier Arvid Beglum (68).

Han tror fullt og fast på at det går an å ha 45 år lange arbeidskarrierer i norsk oljebransje i fremtiden også:

- Denne er jo bygget for femti år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Forming
Surdegsskolen
01:46
Publisert: