Den store brannen ved Statoils skifergassanlegg i Monroe County den 28. juni i år skal ifølge det amerikanske miljøtilsynet EPA ha ført til at nær 100 tonn med ulike kjemikalier rant ut i naturen. Dette melder Teknisk Ukeblad på sine nettsider i dag.

Ifølge en fersk rapport fra amerikanske miljømyndigheter kan så mye som 70.000 fisk i en nærliggende elv ha dødd på grunn av utslippene.

– Dette var en alvorlig hendelse og Statoil har igangsatt en intern gransking for å bringe klarhet i hva som var foranledningen til brannen, lære av det som skjedde og eventuelt iverksette nye tiltak for å forhindre at det skjer igjen, sier pressetalsmann Knut Rostad i Statoil til Teknisk Ukeblad.

Stor fiskedød

Den kraftige brannen ved skifergassanlegget i Ohio var synlig fra lang avstand og rundt 30 eksplosjoner ved anlegget gjorde slukningsarbeidet vanskelig. Ifølge den nye rapporten tok det flere dager å få slukket brannen helt. Kjemikaliene som ble lagret på området var ment for både den omstridte frackingprosessen og til brønnkomplettering.

Over 11.000 døde fisk ble samlet inn fra en strekning på åtte kilometer i den aktuelle elven. I rapporten anslås det imidlertid at hele 70.000 fiske døde som et resultat av ulykken. Ifølge Statoil er ikke årsaken til fiskedøden fastslått.


– Tallet på antall døde fisk baserer seg på et estimat fra the Ohio Department of Natural Resources, som Statoil har samarbeidet tett med etter brannen. Undersøkelser i dagene etter brannen viser at det er fortsatt er fisk og annet liv i elver og bekker i nærheten av brønnområdet, og det er ikke påvist skader på disse, sier Rostad til Teknisk Ukeblad.

Lekkasje kan ha vært brannårsak

Ingen personer ble skadet i brannen, men 25 naboer som bodde i nærheten av Statoils anlegg ble evakuert. Den foreløpige rapporten fra EPA hevder at brannen var et resultat av en lekkasje fra en hydraulikklinje og at varmt utstyr skal ha antent hydraulikkvæsken. Statoil har på sin side ennå ikke konkludert.

– Granskingene som pågår har ikke fastslått brannårsaken ennå, annet enn at selve brannen var begrenset til utstyr på anlegget, sier Rostad til Teknisk Ukeblad.

Les også:
- Akkurat nå ser det ikke så bra ut
Slik får du solgt på rekordfart - uten å kutte prisen
- Lang, stygg reise (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.