Oljepriser under 50 dollar fatet vil ikke være til å leve med for amerikanske skiferoljeprodusenter, ifølge kredittvurderingsbyrået Moody's. Selskapene har klart å kutte kostnader etter oljeprisfallet i 2014, men analytikerne i byrået tror det blir vanskeligere å kutte noe mer. Og derfor vil ikke selskapene kunne nå break-even-nivå med oljepris under 50 dollar per fat, ifølge byrået. Dette melder CNBC.

West Texas Intermediate crude oil (WTI) ligger per dags dato like under 52 dollar per fat.

«Til tross for substansielt forbedrede kostnadsstrukturer, vil utforsknings- og produksjonsselskaper bare være i stand til å generere meningsfull kapitaleffektivitet om WTI-prisen er over 50 dollar per fat», skriver analytiker Sreedhar Kona i Moody's, og legger til at prisen på naturgass også må være høy.

Så langt i år er snittprisen på WTI 49,34 dollar per fat, skriver CNBC. Nylig gikk prisen over 50 dollar for første gang på fire måneder. Det amerikanske energidepartementet venter at prisen på den amerikanske oljen i gjennomsnitt vil være 48,83 dollar i 2018 og 49,58 i 2018.

Også prisen på nordsjøolje har gått opp i den siste måneden. Mandag steg prisen på nordsjøoljen Brent til sitt høyeste nivå på over to år.

Bidro til fallet

Den kraftige produksjonsøkningen fra skiferoljefelt i USA var med å bidra til oljeprisfallet i 2014. Siden den gang har det lenge vært usikkerhet om hvor lav oljepris skiferoljeprodusentene kan leve med. Enkelte anslag har anslått at felt kan være lønnsomme med oljepriser under 30 dollar takket være ny og effektiv teknologi.

Aksjeanalytiker Teodor Sveen Nilsen fortalte nylig til DN at skiferoljeselskapene trenger en oljepris på over 60 dollar fatet for å få en positiv kontantstrøm.

– Det er et eller annet jeg ikke skjønner med den amerikanske skiferoljeindustrien. Den har generert enorme mengder negativ kontantstrøm. Produksjonen har vokst, men de nye fatene har generert 32 dollar i negativ kontantstrøm per fat. Det er helt greit å ha negativ kontantstrøm så lenge man vokser mye, men lønnsomheten for disse selskapene ser ut som den er for dårlig, sa Nilsen. (Vilkår)

Fikk kansellert flyet fem ganger
William Turner skulle fly til London for å se fotballkamp, men Ryanair kansellerte fem av hans flyavganger.
00:46
Publisert: