Torsdag kveld la seismikkjempen TGS inn et bud på konkurrenten Spectrum.

Styret, de største aksjonærene og deler av ledelsen har gitt oppkjøpet sin velsignelse. Mangeårig Spectrum-sjef Rune Eng er blant dem som stiller seg helhjertet bak sammenslåingen.

– Forretningsmessig og industrimessig er dette en uovertruffen kombinasjon. Det kommer til å bli en veldig sterk enhet som kommer til å operere internasjonalt i alle verdensdeler, sier han til DN.

Eng har all grunn til å smile over TGS-budet. Han ligger an til å tjene store penger på oppkjøpet.

Over 100 mill. for kritisert opsjonspakke

Aksjekursen til Spectrum steg nemlig 19 prosent fredag. Det lover godt for Eng, som har en saftig opsjonspakke. Da seismikkveteranen i 2010 ble administrerende direktør i Spectrum, ble han lokket med en fastlønn på 3,1 millioner kroner, bonuser og tre millioner opsjoner på aksjer i selskapet.

Eng har opp gjennom årene utøvd en del opsjoner, men også fått tildelt nye. Nå har han opsjoner der mesteparten har en innløsningskurs på 8,50 kroner, mens en del kan innløses på 36 kroner. Med en aksjekurs i Spectrum som nå ligger på 66,4 kroner betyr det en klekkelig gevinst for Eng, som bare trenger å betale «småpenger» for en aksje som fredag nådde «all-time high»

Ifølge DNs beregninger vil Eng tjene 110 millioner kroner på sine opsjoner hvis han løser inn til dagens kurs.

Godtgjørelsen til ledende ansatte i seismikkselskapet er tidligere blitt kritisert av Folketrygdfondet, som tidligere var blant de større aksjonærene i Spectrum.

– Omfanget på opsjonsordningen er så stort at vi finner det vanskelig å slutte oss til den, sa aksjesjef Nils Bastiansen i Folketrygdfondet til Finansavisen tilbake i 2016.

Eng ønsker ikke å kommentere egne opsjoner og aksjer, men sier han gjerne fortsetter som aksjonær i TGS dersom oppkjøpet går i boks. Han sier dette kommer til å bli bra for alle som eier opsjoner og aksjer etter å ha notert seg fredagens kursoppgang.

– Det er tydelig at det er noen som synes at dette er lurt, sier han.

Sitter på begge sider

Budet fra TGS på 61,9 kroner per aksje priser Spectrum til 3,67 milliarder kroner på fullt utvannet basis. Markedet var såpass fornøyd med avtalen at også TGS-kursen steg ni prosent fredag.

For investor og tidligere oljeserviceanalytiker Aasulv Tveitereid er oppkjøpet en ekstra trivelig affære. Han sitter nemlig på begge sider av bordet med aksjer både i Spectrum og TGS.

Aasulv Tveitereid.
Aasulv Tveitereid. (Foto: Gunnar Lier)

– Uten tvil en fin dag for oss som eier aksjer i TGS og Spectrum, skriver Tveitereid i en sms til DN.

Tveitereid er tolvte største aksjonær i Spectrum og har også en betydelig aksjepost i TGS. Han avviser at han har vært en pådriver for oppkjøpet.

– Jeg har ikke hatt noen rolle eller kunnskap om denne transaksjonen før jeg leste om den på Oslo Børs i dag tidlig, skriver Tveitereid.

Hittil i år har Spectrum-aksjen steget 83 prosent. Andre som har tjent heftig på denne oppgangen, er Platekompaniet-gründer Egil Dahl, Varner-brødrene, HitecVision-partner Glen Ole Rødland og oppkjøpsfondet Altor. Altor kjøpte seg inn i Spectrum i desember 2014 og kontrollerer 29,2 av aksjene. Aksjeposten er nå verd over en milliard kroner.

«Datingtjeneste» for meningsmotstandere: Her kan du svare på spørsmål for å delta i «Hele Norge snakker»

.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.