Oljeselskapene Equinor og Aker BP har lenge kjempet om hvordan det såkalte Noaka-området i Nordsjøen skal bygges ut.

Nå har tilsynelatende Olje- og energidepartementet avgjort saken med en juridisk betenkning, ifølge DNs søsterpublikasjon, oljeavisen Upstream.

Løsningen kan rett og slett bli at Equinor og Aker BP bygger ut hver sin del av området.

– Etter en overordnet vurdering har departementet konkludert med at det under petroleumsloven ikke er noen forpliktelse til å unitisere hele området som er blitt vurdert, bekrefter departementet i en epost overfor Upstream.

Oljelovgivningen krever i utgangspunktet en samordnet utbygging, en såkalt unitisering, dersom dette er rasjonelt. Selskapene har argumentert for hver sine konsepter. Spesielt Aker BP har ivret for én stor, bemannet prosessplattform sentralt i området. Equinor har ønsket mindre, ubemannede prosessplattformer, en i sør, og en i nord.

Selv om oljeressursene i området sett under ett kan overstige en halv milliard fat, er disse spredt på en mengde småfunn. Aker BP har målrettet skaffet seg store eierandeler i en rekke av disse. Equinors interesse har hovedsakelig knyttet seg til de såkalte Krafla-Askja-funnene, og til gjenåpning av Frigg-feltet.

Overfor Upstream uttrykker Equinor tilfredshet med departementets avgjørelse. Selskapet skal nå angivelig konsentrere seg om å få på plass et ubemannet konsept for sin del av området. Aker BP gir derimot uttrykk for at selskapet ikke har endret sitt syn på hva som er en rasjonell utbygging av området. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Vi er mindre bekymret for oljeprisen enn vi har vært på lenge Røkkes oljesjef kritiserer Statoil-plan dn+ Kjemper med Statoil dn+