Med kraftig redusert kostnadsnivå etter tre år med oljekrise, har pengene for alvor begynt å trille inn i Statoil-kassen etter at oljeprisen har begynt å komme seg. Det vises med all tydelighet i regnskapene konsernsjef Eldar Sætre legger frem onsdag morgen.

Statoil hadde i fjerde kvartal 2017 et justert driftsresultat på 4 milliarder dollar, mot 1.664 millioner dollar i samme periode i året før.

Justert driftsresultat etter skatt var 1,3 milliarder dollar i fjerde kvartal, opp fra negative 40 millioner dollar i samme periode i fjor. Høyere priser og fortsatt solid drift med rekordhøy produksjon bidro til økningen.

For hele året 2017 oppnådde selskapet et justert driftsresultat på 12,6 milliarder dollar, opp fra 4.070 milliarder dollar året før.

- I et styrket marked leverte vi sterk inntjening og kontantstrøm fra alle segmenter. Vi hadde rekordhøy produksjon både i fjerde kvartal og i året som helhet, sier konsernsjef i Statoil ASA, Eldar Sætre i en pressemelding.

Onsdag er han og konsernledelsen i London for å presentere Statoils langtidsplaner foran analytikere og investorer i finansmetropolen som de siste dagene har vært rystet av generell børsuro.

- Vi har redusert våre investeringskostnader til 9,4 milliarder dollar, fra et opprinnelig anslag på 11 milliarder dollar. Dette er et resultat av fortsatt forbedringsarbeid og sterke prosjektleveranser. I samarbeid med våre leverandører og partnere får vi mer for mindre, sier Sætre.

Problem

Statoils resultatoppgang er langt fra overraskende. Problemet for Statoil er at aksjemarkedets forventninger allerede er skyhøye. Aksjekursen har steget nær 20 prosent på ett år. På forhånd ventet aksjeanalytikerne et justert driftsresultat på 3.807 millioner dollar i fjerde kvartal, og 12.495 millioner dollar for hele året. Det viste gjennomsnittet av estimater Inquiry Financial hentet inn for TDN Direkt blant 14 analytikere før resultatfremleggelsen.

Analytikerne ventet i snitt at Statoil vil betale ut et utbytte på 0,88 dollar pr aksje i 2017 og 2018, stigende til 0,89 dollar i 2019. Seks av analytikerne hadde kjøpsanbefaling, fire hadde holdanbefaling, mens tre hadde salgsanbefaling på Statoil-aksjen før kvartalspresentasjonen.

En toneangivende internasjonal investeringsbank har vist full tillit til Statoil i den siste tiden. Goldman Sachs hevet sist uke kursmålet på Statoil til 210 kroner, mye på grunn av høyere oljeprisforventninger. Banken venter blant annet 77,5 dollar fatet i snittpris for året, rundt ti dollar over dagens nivå.

– Vi tar inn en spesielt fordelaktig makromiljø i 2018/2019, med oljepriser støttet av sterk etterspørsel og Opec-koordinering, skrev Goldman Sachs.

Interesse for kostnadene

Mange investorer har håpet at Statoil ville jekke opp utbyttenivået som følge av de strie pengestrømmene. Oljeselskapet Chevron førte nylig an med en utbytteøkning på fire prosent.

- Vi forventer langsiktig vekst i underliggende inntjening, og i tråd med vår utbyttepolitikk foreslår styret å øke utbyttet med 4,5 % til 0,23 dollar per aksje, sier Sætre.

Det toårige programmet med utbytteaksjer ble avsluttet som planlagt i tredje kvartal 2017.

Blant andre temaer som vil oppta analytikerne under Statoils presentasjon onsdag, er om Statoil klarer å holde kostnadene nede på de lave nivåene som er oppnådd etter tre år med oljekrise og samtidig levere produksjonsvekst.

"Et driftsinvesteringsnivå på 10 milliarder dollar og en årlig produksjonsvekst på over 3 prosent vil tilfredsstille markedet, mens driftsinvesteringer over 11 milliarder dollar og en årlig produksjonsvekst på under 3 prosent vil være en skuffelse," skrev meglerhuset Arctic ifølge TDN Direkt før resultatfremleggelsen.

Arctic Securities mener ifølge TDN Direkt at verdsettelsen av Statoil impliserer forventninger om ytterligere kostnadsreduksjoner og lave driftsinvesteringer fremover, et scenario meglerhuset ikke støtter.

Saken oppdateres(Vilkår)