Equinors satsing på land i USA har møtt adskillig motbør. De samlede nedskrivningene på investeringene i de tre områdene hvor Equinor produserer, Marcellus, Eagle Ford og Bakken, er på rundt 60 milliarder kroner. Verst er kjøpet av Eagle Ford i Texas der selskapet har hatt store problemer med å få en effektiv produksjon samtidig som andelen gass i ressursene er større enn det som var ventet.

Men store nedskrivninger skremmer ikke selskapet fra ytterligere satsing. Nå legger selskapet over en halv milliard kroner på bordet for kjøpet av 60.000 acres i Louisiana, i det såkalte Austin Chalk-området. Til sammenligning er Statoils område i Marcellus på rundt 250.000 acres. Kjøpet av det store landområdet er den første store investeringen i områder siden kjøpet av Bakken i Nord-Dakota i 2011.

– Vi ser hele tiden etter muligheter på land i USA. Her har vi et område som vi vil teste, sier pressetalsmann Erik Haaland i Equinor.

Det er ingen produksjon Equinor nå kjøper seg inn i, men et landområde hvor selskapet håper å finne olje. Selskapet har ennå ikke besluttet når det skal starte boring i området.

Sterk vekst

Den amerikanske skiferoljeproduksjonen er fortsatt i sterk vekst, drevet av produksjonen i området Permian nordvest i Texas. Der har ikke Statoil per i dag noen produksjon. I år er det ventet at den amerikanske skiferoljeproduksjonen vil vokse med over en million fat dagen. Den sterke veksten som er drevet av en stadig økende oljepris, har også drevet kostnadene oppover. Samtidig har det vært flaskehalser knyttet til frakten av oljen ut av Permian. Innenfor enkelte segmenter av skiferoljeproduksjonen, som innenfor fracking, har kostnadene steget med over 30 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.