– Det sånn de økonomiske kreftene fungerer, når mange skal gjøre det samme tingene samtidig og benytte de samme ressursene, blir det et prispress, sier finansdirektør Trym Gudmundsen.

Han er finansdirektør i it-selskapet Cegal, som tar seg av it-driften for selskaper som Wintershall, Okea, Point og Neptune. Nå sliter han med å få tak i nok folk i Stavanger, i det som inntil nylig var en oljekriserammet region.

Selskapet med 330 ansatte har ansatt og leid inn 45 nye det siste året, men trenger minst like mange neste år. Da må man lete utenlands.

– Jo mer vi har å gjøre, opp til et visst nivå, desto mer trives folk. Folk bretter opp ermene. De ansatte tar utfordringene. Men på et tidspunkt må vi ansette flere, sier han.

– Dere må helt til Ukraina for å finne folk?

– I og med at det er så mye å gjøre, må vi leie inn folk for å ta dem unna, sier han.

– Dere sliter med å få tak i kvalifiserte folk i Norge. Er det fare for lønns- og prispress i bransjen igjen?

– Det er vanskelig å si at det ikke er en fare. Vi har lært, men ting går opp og ned. Det er tendens til gass og brems i denne næringen. For oss skjer det veldig mye nå. Noen kunder prioriterer å få ting gjort nå, de prioriterer ikke bare pris lenger, sier Gudmundsen.

Rekordhøy stemning

Hans inntrykk samsvarer med hovedfunnene i SR-banks konjunkturundersøkelse, som ble presentert for olje- og energiministeren under oljemessen mandag.

– Det er rekordhøye forventninger om bedring innenfor olje de neste tolv måneder. Vi begynner å se at det skjer også, sier SR-banksjeføkonom Kyrre Knudsen.

Han understreker at det innenfor rigg- og offshoremarkedet fortsatt er mye ledig kapasitet og lav lønnsomhet. Men for gjennomsnittsbedriften med oljeeksponering ser det bedre ut.

– Både kommentarene fra Equinor-sjefen og andre kan tyde på at vi kan få enda større aktivitetsøkning enn det som ligger i SSBs tall, sier Knudsen.

– For Equinor er det kanskje bekymringsfullt, men for serviceindustrien handler det for mange bare om å komme tilbake til normal lønnsomhet.

– Nå er vi i en «sweet spot» der kostnadene skraper bunnen, og inntektene er høye. At det skal sildre nedover på leverandørindustrien etter hvert, forventer begge sider av bordet, sier Knudsen.

Han mener det blir et makroøkonomisk problem for nasjonen først i det øyeblikket lønnsomheten i nye prosjekter blir vesentlig svekket.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Oljeprisen er det mange som tabber seg ut på
Oljetoppene på oljemessen bedyrer at nedturen ikke er glemt, selv om pengene fosser inn.
01:38
Publisert: