Etter at fregatten KNM «Helge Ingstad» kolliderte med tankskipet «Sola TS» utenfor Sture-terminalen i firetiden torsdag morgen, ble både Sture-terminalen og den nærliggende Kollsnes-terminalen stengt ned i åttetiden. Fem tilknyttede olje- og gassfelt måtte stenge ned i samme slengen. Kvart over tre samme dag valgte terminaloperatør Equinor å starte opp igjen.

– Vi er godt i gang med oppstarten, sier Equinor-talskvinne Elin Isaksen i Equinor fredag morgen.

Hun venter at de fem feltene vil nå full produksjon igjen i løpet av dagen fredag.

Full drift på Edvard Grieg

Lundin, som opererer Edvard Grieg-feltet, melder at dette oljefeltet allerede er i full drift igjen etter en rask oppstart.

– Denne gangen tok det cirka fem timer. Vi kom på igjen i går kveld, skriver Lundin-talskvinne Frøydis Eldevik i en tekstmelding.

– Ivar Aasen i produksjon og regner med å være i full produksjon i løpet av dagen, skriver Aker BP-talsmann Ole-Johan Faret i en tekstmelding.

En periode var ifølge Rystad Energy en total produksjonskapasitet på 365.000 fat i døgnet satt ut av spill på grunn av nedstengningen, bortimot en tidel av norsk olje- og gassproduksjon. Hvor stort det endelige produksjonstapet blir, er ennå uklart.

Uavklart en periode

Fregatten ligger fortsatt med kraftig slagside i fjæresteinene. Fregattens skjebne er ennå uviss. Militærfartøyet har eksplosiver om bord. Det var først og fremst usikkerheten rundt personellsikkerheten ved terminalen torsdag morgen som fikk Equinor til å stenge ned.

– Det viktigste for oss er personellsikkerhet. Etter en vurdering var nedstengning det sikreste vi kunne gjøre. Dette skjedde tidlig, mellom skift, og det var bare et tyvetalls personer på Sture til stede. Etter nedstengningen hadde vi syv personer på Sture i beredskapsorganisasjonen, sier Isaksen i Equinor.

Selskapet mobiliserte også sin egen beredskapsorganisasjon ved hovedkontoret. Det var ledelsen i denne som vurderte det som sikkert å starte operasjonen igjen. Fregatten ligger flere hundre meter fra selve terminalområdet.

– Vi hadde en litt uavklart situasjon en periode. Vi ønsket å stenge ned som et føre-var tiltak. Utover dagen ble det klart at vi kunne starte opp igjen, sier Isaksen i Equinor.

– Betyr det at skipstrafikken til og fra terminalen går som normalt?

– Når vi er i normal drift betyr det at vi har normal drift på kaiene, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator: –Derfor er akkurat dette krigsskipet så viktig for Norges forsvarsevne
01:00
Publisert: