Sverre Skogen har vært med på å bygge noen av de største oljeeventyrene på norsk sokkel. Først gjennom Kjell Inge Røkkes Aker-system, som sjef for Aker Maritime og entreprenørselskapet Aker Kværner, og senere som styreleder for Det norske oljeselskap.  

Nå vender Skogen tilbake, som sjef for nyetablerte Mime Petroleum. 

Planen er å lete etter mindre oljefelt på norsk sokkel som allerede er i produksjon, sier Skogen, som har sett på muligheten for å gjøre noe i Norge siden han gikk ut av styret i Det norske oljeselskap våren 2016.

– Jeg har bygd selskaper før. Dette er kanskje litt som vi gjorde i Det norske, sier Skogen.

300 millioner dollar

Med seg på laget har han fått det unge London-baserte oppkjøpsfondet Blue Water Energy, som nå har forpliktet seg til å bidra med 300 millioner dollar, eller 2,5 milliarder kroner, til Mime Petroleum. 

– Dette er en meget fleksibel struktur, og vi kan fort hente mye mer penger, sier Skogen, som understreker at også ledelsen i Mime satser penger på det nye selskapet. 

Pengene skal i første omgang gå til kjøp av etablerte oljefelt. Avhengig av oljefeltenes investeringsbehov forteller Skogen at Mime med lånefinansiering kan låne inntil 50–65 prosent av sine satsinger. Det innebærer at det ferske selskapet kan ha inntil fem-syv milliarder kroner å investere for.

– Vi har begynt dialogen med bankene, sier Mime-sjefen.

Topp ti

Sverre Skogen og Mime har allerede begynt å vurdere interessante felt, og har som mål å få en egen oljeproduksjon på 30.000-50.000 fat per dag før selskapet tas opp til børsnotering i løpet av de neste to til fem årene.

– Vi har laget en liste over ting vi ser på. Det er ti prospekter på den, forteller han.

Senere kan det være aktuelt å bruke selskapets base med eksisterende produksjon til å utvikle det til å kunne stå for egne feltutbygginger og bli en operatør av felt på norsk sokkel.

Skogen beskriver et generasjonsskifte på norsk sokkel. De store europeiske selskapene er i ferd med å trekke seg ut. De amerikanske selskapene satser andre steder, og særlig såkalt shale-ressurser på land i USA, og de internasjonale oljegigantenes produksjon er på hell – og selskapene konsentrerer seg om andre muligheter.

– Mime ønsker å kjøpe felt der vi ser tilleggspotensial i undergrunnen og i infrastruktur, og videreutvikle disse. Mimes strategi er å bidra til å utnytte produksjonskapasiteten ved økt/forlenget produksjon samt ved å fase inn nye felter, sier Skogen.

Med seg på laget har han også hentet fem veteraner fra den tidligere Det norske-konkurrenten DEA. 

– Jeg så at du må ha med folk som vet hva de driver med. Det er nok av wannabes der ute.

Da oljeselskapet DEA, som er kontrollert av den russiske milliardæren Mikhail Fridman, kjøpte E. ON Norge fikk de ansatte valget mellom å bli med til Stavanger, eller skifte jobb. Det gjorde det lettere for Skogen å finne folk. 

Håper på første kjøp i år

Mime har i dag seks ansatte, der fem kommer fra DEA: Lars Øyno, Rune Taule, Erik Wulff-Pedersen, Terje Sirevaag og Lars Stoltenberg. De er eksperter på alt fra geologi og reservoar til utbygging og kommersiell utvikling. Snart er også en finansdirektør på plass, og etter det vil det komme et par ansettelser til. Deretter er det slutt.

– Vi prøver å kjøre litt effektivt, sier Skogen.

Mime, som har fått navn etter jotnen som i norrøn mytologi var vokteren av kunnskapens brønn, har ambisjon om å få på plass de nødvendige tillatelsene allerede i år, og gjøre sitt første kjøp i år.

– Men en transaksjon forutsetter at det finnes både en kjøper og en selger, sier Skogen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Sætre: – Dette kommer til å gi oss god avkastning
Dette er Statoils nye Hololens briller, som blant annet gjør det mulig å plassere virtuelle objekter i den virkelige verden.
01:16
Publisert: