Den amerikanske superinvestoren Warren Buffett er flere ganger blitt kåret til verdens rikeste mann, og blir av mange sett på det som 20. århundrets mest suksessrike investor. «Orakelet fra Omaha», som han ofte kalles på grunn av evnen til å forutse markedet, inngikk for ti år siden et veddemål på én millioner dollar med Ted Seides, tidligere grunnlegger av forvaltningsselskapet Protege Partners.

Buffett veddet på at Wall Streets brede S&P 500-indeks vil slå hedgefondbransjen. Seides tok utfordringen og valgte seg en håndfull hedgefond som skulle slå S&P 500.

Nå, ti år senere, viser det seg at Buffett har knust Seides som allerede har anerkjent tapet før året er omme.

Det står imidlertid enda en utfordrer på trappene for Buffett. Men nå er han for gammel til å inngå slike veddemål, ifølge ham selv.

Ikke i tvil

Det var Buffett selv som tok initiativet til et nytt veddemål da han fortalte CNBC at han var villig til å gjøre nok et veddemål så lenge noen var villig til å legge en betydelig andel av formuen sin på bordet.

Mark Yusko, grunnleggeren og investeringsdirektør i Morgan Creek Capital, takket ja til veddemålet samme dag, men Buffett endret fort mening.

– Jeg tror veddemålet med Protege beviste mitt poeng og har stimulert til en revurdering av profesjonelle forvaltere. Hvis vi skulle gjort et nytt tiårig veddemål – noe jeg ser på som en fornuftig periode – ville jeg vært 97 år gammel og ikke i min beste tilstand til å skrive og snakke om resultatene. Jeg er likevel ikke i tvil om at S&P 500 vil gjøre det bedre enn mesteparten av det profesjonelle forvaltere klarer å oppnå for sine kunder etter gebyrer, skrev Buffett i et brev til Yusko.

Tok veddemål før finanskrisen

Buffett inngikk sitt første veddemål før finanskrisen da verdens finansmarkeder kollapset, men S&P 500 har fortsatt steget med 80 prosent siden den gang, og altså slått hedgefondene.

Om man skal plassere pengene sine i passive indeksfond eller ta høyere risiko i aktive hedgefond og aksjefond med større mulighet for gevinst, men høyere gebyrer, er nøtt for noen.

Yusko synes det er synd at Buffett ikke vil være med på nok et veddemål for å teste ut hvilken investeringsstrategi som gir best avkastning.

– Jeg er skuffet fordi hans engasjement ville ha holdt offentligheten svært interessert i dette veldig viktige temaet, sier han til CNBC.(Vilkår)

– Så fort jeg setter meg på sykkelen blir jeg lykkelig
00:00
Publisert: