– Man emitterer seg ut fra en kontantskvis – jeg kaller det et jukseutbytte. Men det er den minst klønete løsningen i et marked som forventer at det skal betales utbytte når kontantstrømmen likevel tilsier at det er uforsvarlig. Markedet aksepterte dette forrige gang de innførte Scrip-utbytte, sier analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets.
Forrige uke kom nyheten om at Equinor låner 52,25 milliarder kroner i obligasjonsmarkedet som ledd i krisepakken for å takle korona og det dramatiske prisfallet på olje.
Det kommer etter at selskapet allerede har kunngjort at det skal kutte 30 milliarder kroner, noe analytikerne var positive til.
Lånet høstet skryt fra analytikerne, som mente Equinor gjorde lurt i å hente penger nå.
Men til tross for det store lånet, så er det fortsatt stor sannsynlighet for at Equinor gjeninnfører et såkalt Scrip-utbytte, slik det hadde mellom 2015 og 2017, tror Sveen-Nilsen.
Det innebærer at i stedet for kontanter, så tilbys aksjer til en rabattert pris. Det vil sikre at selskapet kan sitte igjen med mer på bok, ettersom kontantstrømmen blir negativt påvirket av den lave oljeprisen, forklarer analytikeren.
«Noe de må ta stilling til raskt»
Sist gang Equinor hadde Scrip-utbytte ble aksjene tilbudt til en rabatt på fem prosent. Ifølge Sveen-Nilsen var det da rett under halvparten av aksjonærene som valgte aksjer i stedet for cash.
– Får man en rabatt er det ingen grunn til at man ikke skal ta aksjer over cash, sier han.
– Avhengig av hvordan de ser kontantstrømmen fremover, kan det jo være at man blir fristet til å gi ytterligere rabatter, legger han til.
Jørgen Bruaset, analytiker i Nordea Markets, følger energisektoren på Oslo Børs tett. Han mener at Equinor viser styrke ved å hente penger i obligasjonsmarkedet, og at man ikke skal utelukke noe når det kommer til utbytte, slik situasjonen er i dag.
– Hvis de går for et Scrip-utbytte, så er det for å beskytte balansen og likviditeten, samtidig som man opprettholder et utbytte-case.
Han mener det er litt annerledes enn tidligere, siden utbytte er blitt et politisk tema.
-Det er en annen dynamikk enn bare lav inntjening som påvirker avgjørelsen om å gjøre det ene eller det andre. Man ser at selskaper som kutter utbytte på grunn av korona ikke blir straffet i aksjemarkedet, siden det er blitt gjengs. Det er noe de må ta stilling til raskt, og noe markedet etterspør, sier Bruaset.
«Krefter og uenigheter i markedet»
Analytikeren er klar på at uavhengig av hva Equinor velger å gjøre, så vil det være basert på det mellomlange bildet.
– Det er krefter og uenigheter i markedet i dag, som gjør at man stiller seg noen spørsmål om de strukturelle endringene i oljemarkedet, og hva det vil bety for prisforventningene, sier Bruaset.
DN har vært i kontakt med Bård Glad Pedersen, informasjonsdirektør i Equinor, som skriver følgende i en epost:
– Vi har ikke noe nytt å si om utbytte. Som vi har sagt tidligere vil styret vil ta stilling til utbytte for første kvartal i forbindelse med fremleggelsen av resultatene for første kvartal.
Oljeprisfall og koronakrise
Det er ikke mer enn et par uker siden Equinor varslet at det skal kutte 30 milliarder kroner som følge av oljeprisfall og koronakrise. Så kom nyheten om at selskapet henter 52 milliarder kroner som ledd i krisepakken.
Blant hovedelementene i handlingsplanen var en reduksjon på om lag 20 prosent av organiske investeringer, samt en reduksjon av driftskostnader for 2020 med om lag 700 millioner dollar, sammenlignet med opprinnelige estimater.
Selskapet har selv uttalt at det tåler en oljepris på 25 dollar fatet i år, før utbytte og tilbakekjøp av aksjer. Siden nyttår er oljeprisen nesten halvert, men tok seg kraftig opp på slutten av handelsuken etter at Russlands president Vladimir Putin sa at landet er klare til å samarbeide med Saudi-Arabia og USA om å kutte oljeproduksjonen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.