Holmenkolltåken ligger tykk når oljeeliten onsdag morgen strømmer til Holmenkollen Park Hotel. Til tross for det dystre været er stemningen under årets Paretokonferanse merkbart mer lystig enn i fjor. De fleste av aktørene har vært gjennom en tøff nedtur i sin markeder i kjølvannet av oljeprisfallet.

– De siste tre årene har vært utrolig utfordrende for olje- og oljeservicesektoren, men vi har også sett viktige markedsmekanismer i drift, sier Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge, og trekker frem den store supply-sammenslåingen i Solstad Farstad og riggnykommeren Borr Drilling som eksempler på nye selskaper som har vokst ut av krisen.

Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge.
Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge. (Foto: Aleksander Nordahl)

På første rad sitter olje- og energiminister Terje Søviknes som er med på Paretokonferansen for første gang.

– Dette er en veldig viktig konferanse for Norge, og særlig for oljenæringen. Jeg ser frem til å treffe folk og høre om deres vurderinger rundt situasjonen i oljesektoren, sier Søviknes.

Ønsket stabilitet og forutsigbarhet

Frp-statsråden tror regjeringens oljepolitikk var avgjørende for at Høyre-koalisjonen vant valget.

– Det var nok veldig mange langs kysten som følte behov for å velge det sikre og stabile. Særlig folk tilknyttet olje- og gassektoren ønsket ikke usikkerheten som ligger i SVs og Arbeiderpartiets oljepolitikk, sier Søviknes.

Han peker på at det å stoppe utlysningen av nye letearealer i attraktive områder og på andre måter strupe aktiviteten i oljenæringen, ville ha fått negative effekter både for olje- og verftsindustrien.

– Mange aktører som er her i dag er nok glade for å se meg og at det var vi som vant valget, sier Søviknes.

– Den viktigste saken i kommende stortingsperiode blir å videreføre offensiv satsing på nye leteareal og legge vekt på langsiktighet og stabile rammevilkår for næringen, legger han til.

Oljenæringen har passert bunnen

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto peker på at frykten i oljemarkedet er i ferd med å roe seg, og at oljeprisen ser ut til å ha stabilisert seg rundt 50 dollar fatet.

– Det mange glemmer er at prisfallet har gitt økt etterspørsel etter olje, sier Omdal.

Han mener at dette vil gi støtte til oljeprisen i årene som kommer.

– Veksthistorien i Kina og India er ikke over. Veksten i oljeetterspørselen fra disse landene vil fortsette, sier Omdal.

Riggbransjen er blant de hardest rammede sektorene i oljebransjen. Onsdag morgen kom nyheten om at riggkjempen Seadrill søker konkursbeskyttelse etter amerikansk Chapter 11 lovgivning.

– Siden toppen har antallet flytende oljerigger i drift falt fra 270 til 140, sier direktør Tormod Høiby i Pareto og viser frem en graf som nok gir mange av tilhørerne grøsninger.

Det var ifølge Høyby i 2015 at oljeselskapene for alvor tråkket på bremsen. Men man ser nå tegn til at riggmarkedet har bunnet ut og at markedet er i ferd med å ta seg opp.

– Myten om at dypvannsfelt og norsk sokkel ikke er lønnsomt er ikke sann, sier Høiby (Vilkår)

En formel 1-bil for gaten
Sjekk ut Mercedes' første hyperbil, Project One som virkelig er et råskinn.
00:54
Publisert: