Seismikkselskapet TGS-Nopec har merket oljesmellen godt, der oljeselskapene har skåret kraftig ned på satsingen på seismikk - geologiske data som oljeselskapene bruker for å vurdere reservoarmuligheter og egenskaper under havbunnen.

TGS har som prinsipp å varsle markedsaktørene straks etter kvartalsutløpet dersom resultatene avviker fra hva aksjeanalytikerne venter av resultater, og mandag morgen sendte TGS melding til Børsen med varsel om sterke inntekter i fjerde kvartal.

- Vi har bra momentum, og et veldig godt posisjonert bibliotek. Vi har stått på og solgt mye dette kvartalet, sier finansdirektør Sven Børre Larsen i TGS til DN.

- Solid beat

Selskapet melder om netto inntekter på rundt 165 millioner dollar, noe som gjør at årets samlede inntekter blir på rundt 456 millioner dollar.

Til sammenligning hadde analytikerne regnet med inntekter på 110-112 millioner dollar, opplyser Larsen.

- Det er en rimelig solid beat, sier han.

-Opplever du det som en del av en grunnleggende markedsutvikling?

- Ja, det kan du si. Vi hintet i tredje kvartal om at vi begynte se visse tegn til forbedring. Det har vi fått bekreftet.

- Men vi er ikke ute av skogen ennå. Vi har hatt mye stang inn dette kvartalet, og det er alltid livsfarlig å tolke et kvartal som en trend.

- I denne bransjen kan man forvente volatilitet fra kvartal til kvartal.

- Det er ingen enkeltkunder som drar lasset, og det er oppløftende, sier finansdirektøren.

Sesong og volatilitet

TGS-sjef Kristian Johansen viser i meldingen til Børsen mandag også til årsslutt-effekter. 

- Vi er svært fornøyd med sterkt salg fra vårt multiklientbibliotek i fjerde kvartal, der TGS nyter godt av mange av kundenes kjøp før årsslutt, sier konsernsjef Kristian Johansen i TGS i en børsmelding.

TGS-Nopec lever av å skyte seismikk, som oljeselskapene bruker til å vurdere reservoarmuligheter og egenskaper under havbunnen. Når selskapet skyter seismikk uten at det har kontrakt med en bestemt kunde kalles det multiklient, og selskapet får inntekter når det selger data fra dette biblioteket til kunder som melder seg.

- Den betydelige økningen i sen-salg (fra biblioteket, red.anm.) demonstrerer sesongpreget og den pågående volatiliteten i seismikketterspørselen i et marked der lete- og utviklingsforbruket ventes å være under press inn i 2017, sier Johansen.

TGS holder en telefonkonferanse for investorer og analytikere senere i dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.