– Vi har kjørt en prosess på budet og konkludert med at det er større verdi for oss å beholde biblioteket enn å selge til TGS, sier kommunikasjonsdirektør Bård Stenberg i PGS torsdag kveld.
Seismikkselskapet PGS meldte torsdag kveld at de ikke vil selge hele biblioteket til konkurrenten TGS.
Styret har enstemmig avvist budet, ifølge børsmeldingen fra PGS. Budet var på 600 millioner dollar - rundt 5,4 milliarder kroner. PGS begrunner avvisningen av budet med at de mener dataene er betydelig mer verdt for PGS og at det derfor ikke hadde vært til det beste for selskapet å akseptere budet.
Analytiker Christopher Møllerløkken i Carnegie forteller at markedet kanskje ventet avslag fra PGS.
«Opportunistisk»
Videre i børsmeldingen skriver PGS at tidspunktet for budet er opportunistisk gitt de rådende markedsforholdene og makroøkonomien. Etter å ha rådført seg med selskapets finansielle og juridiske rådgivere har PGS-styret konkludert med at budet ikke er samsvar med selskapets og aksjonærenes beste interesse.
Hadde PGS akseptert budet, vil det være årets desidert største konsolidering i seismikkbransjen. Budet kom etter at TGS så sent som i fjor kjøpte konkurrenten Spectrum i en aksjebasert transaksjon.
Bård Stenberg i PGS vil ikke kommentere om de nå venter et høyere bud fra TGS eller om de har fått et høyere bud fra noen andre
TGS fikk vite om avslaget på budet via børsmeldingen, og hadde ikke mulighet til å kommentere før en intern diskusjon.
– Markedet ventet kanskje et avslag
Analytiker Christopher Møllerløkken i Carnegie forteller at budet fra TGS er et nokså vanlig bud for et tilsvarende bibliotek, men at avslaget ikke overrasker.
– Det er ikke overraskende. Prisen TGS bød tilsvarer det bibliotek er blitt kjøpt for hos andre selskap, men riktignok selskap i finansielle vanskeligheter. PGS må fortsatt bli enige med sine långivere, men de ser ikke på seg selv som at de står i skifteretten. Dermed har de en høyere vurdering av biblioteket sitt enn det TGS har, sier Møllerløkken.
Carnegie-analytikeren mener riktignok det er overraskende at avslaget på budet kommer før fristen har gått ut.
– Aksjekursen for TGS har ikke flyttet seg siden budet ble kjent – det har vært ganske udramatisk. Markedet ventet kanskje et avslag, sier Møllerløkken.
– Fornuftig
Seismikkselskapene undersøker undergrunnen etter olje- og gassforekomster, både på land og til sjøs, og selger dataene sine til oljeselskap som utvinner olje og gass. Derfor er seismikkselskapene ofte de første som merker oppturer og nedturer i oljemarkedet.
Tidligere har analytiker i ABG Sundal Collier beskrevet budet som fornuftig.
– Jeg synes dealen er fornuftig for begge parter. For PGS kan det være løsningen på deres kortsiktige finansielle problemer og for TGS kjøper de markedsandeler og får et bibliotek som passer veldig bra inn i deres eget bibliotek, sier analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier.
ABG Sundal Collier har bistått TGS i budprosessen.
Milliardtap for PGS
I kvartalsrapporten til PGS for årets andre kvartal kunne selskapet melde om milliardtap grunnet koronapandemien.
PGS fikk et resultat før skatt på minus 109,9 millioner dollar i andre kvartal, mot minus 39,1 millioner dollar i samme periode året før.
PGS leverte et driftsresultat på minus 82,2 millioner dollar i andre kvartal mot minus 7,3 millioner i samme periode 2018.
– Covid-19-pandemien har forårsaket omfattende forstyrrelser i oljemarkedet og en betydelig reduksjon i energiselskapenes 2020-budsjetter. Dette har ført til redusert etterspørsel etter seismiske data og utsettelse av seismiske prosjekter, skriver administrerende direktør Rune Olav Pedersen i PGS i rapporten.
Ifølge Skatteetatens nettsider skal PGS ha mottatt 116,8 millioner kroner i kontantstøtte gjennom det heleide datterselskapet PGS Geophysical.
Rettelse: DN skrev først at TGS ikke godtar budet, men det var PGS som ikke godtok budet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.