– I lengden vil ikke Opec-avtalen redde oljemarkedet med høye priser fordi USA vil spise opp Opecs kutt, sa råvarestrateg Martin Jansson i Handelsbanken til Dagens Industri tirsdag. 

I den andre enden står oljeanalytikeren Trond Omdal i Pareto. Han tror Opec-landene vil vinne dragkampen, og tror ikke økt produksjon i USA vil kunne demme opp for oljeprisoppgangen. 

Siden mai i fjor har antall aktive rigger i USA økt fra 316 til 583 – en økning på 84,5 prosent og en storstilt opprustning for oljeproduksjon. Samtidig er det ingen som vet hva oljekartellet Opec bestemmer seg for når de skal diskutere videre produksjonskutt i et møte i mai. 

Heller ikke oljeprodusentene vet

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener det er vanskelig å vite hva som skjer fremover fordi ingen vet med sikkerhet hvor mye Opec egentlig vil kutte. Hun sier det også er knyttet stor usikkerhet til hvor mye amerikansk olje som kommer inn i markedet på kort sikt. 

– Skiferoljen fra USA har overrasket oss mye hele veien fra starten. Vi klarer ikke å ta innover oss størrelsen. Vi har ikke tilgang på all informasjon, sier Saltvedt, som peker på at heller ikke oljeprodusentene selv er enige om hvor mye olje som vil pumpes ut i markedet fremover. 

På en stor oljekonferanse i London i oktober ifjor, der to store skiferprodusenter var til stede, mente den ene produsenten av produksjonen ville øke med 800.000 fat om dagen, mens den andre mente at produksjonen ville øke med fem millioner fat om dagen innen 2020, forteller Saltvedt. 

– Vil komme mer skiferolje

Sjefanalytikeren mener økning i andel amerikanske oljerigger tyder på at mange av områdene er lønnsomme på de prisnivåene vi ser nå. 

Siden Opec kuttet i produksjonen i slutten av november, har oljeprisen ligget stabilt på 53–57 dollar fatet. 

Følg oljeprisen her.

– Dette er en pris som er nok for mange å komme tilbake i markedet. Fortsetter prisene å stabilisere seg rundt det nivået her, vil vi kunne komme til å se mer olje i markedet. Det vil komme mer og mer skiferolje, sier Saltvedt. 

Hun tror på sin side at amerikansk produksjon og Opec-kutt vil balansere ut hverandre og venter at prisene vil holde seg innenfor 55 dollar til 60 dollar fatet. 

– Det er en tautrekning mellom disse to sidene. Markedene er i en «steady state» etter kuttavtalen. Hvis USA skrur opp produksjonen vil Opec måtte fortsette med sine produksjonskutt, sier sjefanalytikeren.  

Trump skapte uvanlig oljeprishopp

Før var det en såkalt risikopremie i markedet. Det var lave oljelagre rundt om i verden. Markedet var stramt. Da kunne nyheter med politisk uro skape store svingninger i oljeprisen. Etter 2014 har lagernivåene vært høye og det har ikke vært noen bekymring knyttet til lite olje i markedet. Men så kom Trump. 

– Når Trump begynte å tvitre om Iran spratt oljeprisen nesten opp én dollar. Selv om markedene strømmer over av olje, klarte Trump med sin forutsigbare politikk å skape en usikkerhet som gjorde at premien kom inn i prisene igjen, sier Saltvedt. 

Iran var landet i verden som økte produksjonen mest. 

– Hvis Trump pålegger sanksjoner mot oljeindustrien i Iran vil det fort kunne gi en stor endring i balansen, sier Saltvedt. 

80 dollar fatet i 2019

Nordea Markets har et oljeprisanslag for 2018 på 62 dollar, og legger frem oppdaterte prognoser i mars, der vi kan vente oss anslag for 2019.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB skrev i en oppdatering mandag at meglerhuset forventer en oljepris på 55 dollar fatet i 2017, 60 dollar fatet i 2018 og 80 dollar fatet i 2019.

De venter også at det ved utgangen av 2019 skal være mer enn 1000 aktive rigger i USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tør ikke tro på høy oljepris
Oljeprisen er doblet i året som er gått siden Statoil-sjef Eldar Sætre sist la frem årsresultatet i London. Likevel senker han oljeprisforventningene og tør ikke si oljenedturen er over.
02:19
Publisert: