Prisen på nordsjøoljen Brent, som brukes som en referanse for oljehandel verden over, klokket mandag inn sin femte dag på rad med oppgang, og var mandag ettermiddag opp 1,21 prosent til 55,74 dollar fatet.

Det er den lengste oljeprisoppgangen siden august i fjor. 

I starten av mars i år stupte oljeprisen plutselig. Flere analytikere hadde problemer med å forstå hva den plutselige nedgangen skyldtes. Derfor tydet mye på at det var en såkalt «sell off», der mange aktører i markedet stopper å vedde på oppgang i markedet og selger unna verdier. 

Brent-olje for umiddelbar levering var i slutten av mars nede på 50 dollar fatet, men har klatret sakte oppover siden da. 

Har én enkel forklaring

Sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener det er helt naturlige grunner til nedgangen i mars. 

– Vi har vært i en periode hvor etterspørselen har vært lav sesongmessig. Det har kanskje vært for mye fokus på lagrene i USA. Det er ikke unaturlig at lagrene øker på denne tiden av året. Når vi kommer ut av vedlikeholdssesongen så tror jeg vi vil se en bedring, sier Saltvedt og viser til oljeraffinerienes behov for å redusere produksjonen av bensin og andre destillater for å vedlikeholde anleggene sine. Da øker lagrene av råolje.  

Hun tror at oljeprisen vil stabilisere seg på rundt 56 dollar fatet i løpet av andre kvartal i år. 

Fredag uttalte Russlands energiminister Alexander Novak at myndighetene diskuterer en mulig kuttforlengelse med de russiske oljeselskapene. Mandag morgen steg oljeprisen umiddelbart.

Saltvedt tror det er ulike årsaker til at prisene har gått opp. Blant annet peker hun på de økte bekymringene for økt amerikansk aggressivitet mot Syria. Det krigsherjede landet i seg selv produserer nesten ikke olje lenger, men aggressivitet i området kan gi flere utfordringer for oljeprisene, ifølge sjefanalytikeren. 

Spent på strategien

Påsken byr på mange tellinger og rapporter fra oljeaktører. Tirsdag legger det amerikanske institutt for petroleum (API) frem sine ukentlige oljelagertall. Opec legger frem sin månedsrapport på onsdag, mens Det internasjonale energibyrået (IEA) legger frem sin rapport på torsdag hvor det kommer med nye anslag over både etterspørsel og tilbud i inneværende år. 

På torsdag får vi også den ukentlige riggtellingen fra oljeselskapet Baker Hughes. 

Saltvedt er spent på hva som blir lagt frem av Opec og IEA. 

– Det blir spennende å se om det kommer noen endringer på etterspørselen. IEA gjør sikkert noen vurderinger om Opec fremover. De vil i hvert fall komme med anslag om hvordan de ser Opec ligger i forhold til strategien, sier Saltvedt. 

Hun sier at Opec ikke vil si noe konkret om de kommer til å forlenge kuttavtalen, men er spent på om de vil kommentere om strategien har gått etter planen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.