2017 kan vise seg å bli året da oljekrisen snudde til oppgang, i alle fall hvis en skal tro det ferske konjunkturbarometeret Stavanger-baserte SR-Bank publiserer onsdag morgen.

Undersøkelsen foretas tre ganger årlig blant rundt 600 bedrifter i Rogaland, Hordaland og Agder, og stemningen har ikke vært så høy på lenge. Seks av ti bedrifter forventer vekst det kommende året.

Jubelmøte

– Vi skal tilbake til 2013 og 2014 for å finne samme type optimisme, og da lå indeksen faktisk litt under. Dengang snakket vi om en oljepris som var langt høyere enn den er nå, sier informasjonsdirektør Thor-Christian Haugland i SR-Bank.

Onsdag formiddag drar han til med stor presentasjon av tallene på et jubelmøte i Stavanger konserthus. Olje- og energiminister Terje Søviknes har meldt sin ankomst, i tillegg til 200 næringslivsfolk – omtrent det doble av vanlig oppmøte ved presentasjonene.

– Betydelig endring

Haugland mener det mest oppsiktsvekkende er hvordan oljerelaterte bedrifter ser på fremtiden i undersøkelsen.

– Det er en betydelig endring i optimismen for oljerelaterte bedrifter, sier han, og legger til:

– Det går både på forventninger til 2018, men spesielt at de skal ansette mye flere folk enn vi hadde forventet at de skulle gjøre, og at de skal investere mer enn vi hadde forventet at de skulle gjøre. Bedriftene forventer også bedre lønnsomhet i 2018 enn 2017, og i 2017 ble lønnsomheten bedre enn man trodde.

Banken venter nå at det vil bli skapt rundt 10.000 jobber i landsdelen i 2018. Arbeidsledigheten har allerede falt kraftig. I Rogaland rapporterer Nav at ledigheten har falt fra 4,5 prosent til 3,1 prosent det siste året, mens nedgangen i Hordaland er fra 3,4 til 2,7 prosent og i Vest-Agder fra 3,3 til 2,6 prosent. Ledigheten i Norge har i samme tidsrom falt fra 2,8 til 2,3 prosent, nær det laveste nivået på ti år.

– Vi har to små bekymringer. Er det nok folk til å fylle stillingene? Det andre er om den omstillingsprosessen som har vært de siste to årene vil fortsette. Den må for all del ikke stoppe opp, sier Haugland. (Vilkår)

SR-Banks konjunkturbarometer viser oppgang i alle kategorier. Tall over 50 indikerer optimisme.
SR-Banks konjunkturbarometer viser oppgang i alle kategorier. Tall over 50 indikerer optimisme. (Foto: Faksimile SR-Bank)
Logger av i ett år for å finne sin neste selskapsidé
Gründermilliardær Are Thraasdahl henter inspirasjon til nye selskaper på jordomreise. Etter salget av Tapad har han tatt med seg familien for å nyte et år på tur.
03:55
Publisert: