Oljeprisen har knallet til denne måneden og har steget fra 50 dollar fatet til over 56 dollar fatet siden slutten av august.

Nordsjøoljen Brent, som brukes som en referanse for oljehandel verden over, handles fredag for 56,52 dollar fatet, det høyeste siden februar og rykker dermed godt ifra den amerikanske lettoljen som ikke har vært i nærheten av en lignende utvikling.

– Verdensmarkedet har gjort det mye bedre enn det amerikanske markedet. Gjennom de siste tre, fire månedene har vi fått en etterspørselsvekst som vi ikke har sett siden 2010, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Overraskende

Han peker umiddelbart på en innstramning i det globale oljemarkedet og en overraskende sterk vekst i etterspørsel etter global olje som den primære årsaken til prisoppgangen de siste månedene.

I andre kvartal var det en etterspørselsvekst på 2,3 millioner fat om dagen. Det er mildt sagt ganske sterke tall, som nok kom overraskende på de fleste.

– Når jeg drar fem års scenarioer bruker jeg 1,2 millioner fat om dagen, sier Kjus om sine prognoser for etterspørselsvekst.

– Vi har ikke lagt til grunn at det skal vare fremover, sier han.

Oljeprisen har også fått et ekstra dytt oppover av orkanen Harvey som i flere dager stanset mange av raffineriene i Texas. Da styrket marginene seg over hele verden som ga enda mer etterspørsel etter Brent-relatert olje.

I tillegg har USAs energiinformasjonskontor (EIA) revidert ned prognosene for skiferoljeproduksjonen i USA - som er positivt for alle oljepriser.

Meglerhuset Morgen Stanley oppjusterte fredag sitt anslag for brentolje i fjerde kvartal til 55 dollar fatet fra tidligere anslag på 50,5 dollar, ifølge TDN Finans.

Har holdt det de lovet

En annen viktig forklaring er, ifølge Kjus, at Opec har vært flinke til å etterleve kuttstrategien sin. Det samme har de oljeproduserende landene som står utenfor Opec gjort.

– Russland har også levert det de sa de skulle levere av produksjonskutt. Saudi-Arabia eksporterer mindre enn de har gjort på lenge og holder det de lovet, sier Kjus.

Fredag møtes Opec-landene og de andre landene som har sluttet seg til kuttavtalen i Wien i Østerrike for å diskutere hvordan kuttavtalen går. Landene møttes allerede torsdag til et uoffisielt møte og mye tyder på at en eventuell forlengelse av kuttavtalen som i utgangspunktet skal vare til mars neste år ikke vil bli seriøst diskutert.

– Alle er enige om at det er for tidlig å snakke om et konkret tidspunkt for en forlengelse, sa den russiske energiministeren Alexander Novak torsdag kveld.

Goldman Sachs mener også Opec har råd til å vente med å bli enige om en forlengelse.

– Hovedfokuset på møtet vil være å overvåke etterlevelsen av kuttene som har nådd nye høyder på 110 prosent i august, i tillegg til produksjonsnivåene til Libya og Nigeria, skriver Goldman Sachs i et notat, ifølge Bloomberg News.

Vil ikke delta i kutt ennå

Fra Wien har det allerede kommet nyheter om at Nigeria vil delta i Opecs produksjonskutt når landet konsistent produserer i området av 1,8 millioner fat per dag. Det sier Nigerias oljeminister Emmanuel Ibe Kachikwu, skriver TDN Finans.

Ministeren sier videre at landet ikke vil delta i kuttene før den nåværende kuttavtalen utløper.

Nigeria har sammen med Libya vært fritatt kuttavtalen og det har tidligere vært spekulert i om Opec vil tvinge de to landene til å forplikte seg til produksjonskvoter, men det har foreløpig vært uaktuelt for Opec.(Vilkår)

Slik tjener han store penger på søkeordet «forbrukslån»
Slik får Fredrikstadmannen Dyar Al-Ashtari en av Googles dyreste søkeord, «Forbrukslån», inn blant toppresultatene.
00:60
Publisert: