Oljeprisen fortsatte fallet torsdag morgen, selv etter det som skulle være åpenbare grunner for at den skulle stige.
– Det er veldig vanskelig å forstå prisbevegelsene i det siste. Vi fikk to nyheter i går som skulle påvirke, og det var ikke akkurat negativt. Likevel faller prisen, sier oljeanalytiker i DNB Markets, Torbjørn Kjus.
Torsdag morgen ble et fat av nordsjøoljen Brent Spot handlet for under 45 dollar fatet dollar – den laveste prisen i år, og enda lavere enn før oljekartellet Opec besluttet å kutte i produksjonen i november i fjor for å presse prisene oppover.
Ved lunsjtider torsdag bremset fallet, og ved 14-tiden handles et fat Nordsjøolje til 43,13 dollar. Det er rundt en dollar lavere enn onsdag ettermiddag. Den amerikanske WTI-oljen handles til 42,74 dollar.
Lagertrekk og tropisk storm
Onsdag kveld fikk vi lagertall som viste lagertrekk for både råolje og bensin i USA. Det vil si at mengden olje og bensin i lagrene falt. Samtidig fikk vi en sterkere etterspørsel etter olje og bensin.
– Det burde vært et lettelsens sukk for markedet, sier Kjus.
Men det ble det aldri. Oljeprisen ble liggende på under 45 dollar fatet.
Samtidig traff den tropiske stormen «Cindy» Mexicogulfen, som ifølge Bureau of Safety and Environmental Enforcement reduserte produksjonen i gulfen med 300.000 fat om dagen, tilsvarende en reduksjon på 17,2 prosent.
– Gammel lærdom må frem igjen. Prisene faller mer enn man tror når den faller, og stiger mer når den stiger, sier Kjus.
Tror vi skal ned og kjenne på 42 dollar fatet
Oljeanalytikeren forklarer at prisen på den amerikanske WTI-oljen for neste år ligger på 45 dollar fatet, men at man her må trekke fra mange dollar fatet ettersom produsentene ikke vil oppnå en salgspris på 45 dollar.
– Da sitter de der med en oljepris på antagelig under 40 dollar fatet. Med dagens priser skal det tapes mye penger i skiferoljeindustrien i USA. Det ligger for øvrig nesten i kortene at vi skal kortsiktig ned og teste 42 dollar fatet, sier Kjus.
WTI 1. posisjon, prisen på WTI-kontrakter som kan leveres om en måned, handles torsdag for 42,49 dollar fatet.
Sjefanalytiker Johnny Bo Jakobsen i Nordea Markets skriver i en Twitter-melding torsdag at dersom WTI-prisen holder seg rundt 43 dollar fatet kan antall aktive oljerigger i USA falle med 25–30 prosent.
Markedet mister troen på Opec
Analytiker Joachim Bernhardsen skriver i Nordea Markets sin morgenrapport at markedet ser ut til å miste troen på Opecs evne til å balansere markedet.
Opec besluttet forrige måned å forlenge produksjonskuttet på 1,8 millioner fat om dagen i ni måneder fremover. Kuttforlengelsen har foreløpig ikke fått markedet til å sende oljeprisen oppover.
– Historien er blitt at Opec kutter, men det virker ikke, sier Kjus, som er forundret over hvordan markedet har tolket kuttene, ettersom de ikke skulle bli synlig før i andre halvår i 2017.
– Det har vært vanskelig å forstå hvordan markedsaktørene hadde ventet seg lagertrekk i første halvår, sier Kjus.
Han forklarer at mesteparten av oljehandelen som blir gjort i dag skjer ved bruk av maskiner som handler på automatikk og forhåndsprogrammerte algoritmer.
– Det hadde vært interessant å vite hva disse folkene har programmert inn i maskinene sine, sier Kjus.
Tysk storbank senker sine anslag for oljeprisen
Den tyske storbanken Deutsche Bank kutter anslagene for Brent-oljeprisen i både 2018 og 2019. Meglerhuset tror ikke at de Opec-ledende produksjonskuttene vil klare å fjerne overskuddstilbudet i markedet i 2018, ifølge TDN Finans.
Deutsche Bank-analytikerne ser en oljepris på 54,3 dollar fatet i 2018, mot tidligere 63 dollar fatet.
I 2019 er anslagene kuttet fra 65 dollar fatet til 56 dollar fatet.(Vilkår)