Kraftselskapet Agder Energi er allerede den største kraftselgeren i det norske bedriftsmarkedet gjennom datterselskapet Los Energy. Nå slår kraftselskapet sammen Los Energy og fire oppkjøpte utenlandske kraftselgere under navnet Entelios. Det nye selskapet skal etter planen bli en stor kraftselger i bedriftsmarkedet i flere europeiske land.

– Vi har kjøpt tre selskaper i Tyskland og ett i Sverige på halvannet år. Telge kraft, som vi kjøpte i Sverige, er ett av de større sluttbrukerselskapene der. Det har en omsetning på to milliarder kroner, og vi betalte i overkant av 100 millioner kroner for det, sier konserndirektør Steffen Syvertsen i Agder Energi.

– Oppkjøpene i Tyskland har vi gjort uten veldig store investeringer. Vi har bare betalt et par titalls millioner kroner. Men vi overtok virksomheter med behov for restruktureringer. I 2018 har vi hatt restruktureringskostnader og tap på de tyske virksomheten, sier han.

Samlet omsetter alle kraftsalgselskapene for 7,8 milliarder kroner, omfatter åtte kontorer i fire land og rundt 120 ansatte. En del av forretningsideen er å håndtere hele posisjoneringen i kraftmarkedet på vegne av store bedriftskunder.

Energilaboratorium

Ifølge Syvertsen er det logisk at det sørlandske kraftselskapet for alvor tar steget ut i det europeiske kraftmarkedet. Han nevner at nye kraftkabler fra Sørlandet knytter Norge stadig tettere på kontinentet. Han nevner også at særlig Tyskland har vært et energilaboratorium for hele verden med en gedigen, statsstøttet utbygging av fornybar energi. Det har ført til voldsomme svingninger i tysk kraftproduksjon, noe som også har skapt behov for nye mekanismer for å regulere forbruket.

– Landet ligger helt fremst innen teknologiske løsninger. Vår tyske virksomhet har for eksempel avtaler med store kunder som Trimet, Basf og Linde Group. Vi styrer energiforbruket deres gjennom sanntidsløsninger slik at vi kan formidle tilgjengelig kraft når vinden ikke blåser og solen ikke skinner, sier Syvertsen.

Løsningene er utviklet i de oppkjøpte tyske selskapene.

Skal lære

Selskapet har også eksperimentert med slik forbruksregulering i Norge, der store bedriftskunder får betalt for å senke strømforbruket når nettet er overbelastet. Myndighetene ved nettselskapet Statnett kan være villig til å betale for slike tjenester for å slippe å investere dyrt i økt nettkapasitet.

– Nye løsninger kan påvirke de planlagte investeringene på 70 milliarder vi har varslet, men det viktigste er at dette er et hjelpemiddel for oss i den langsiktige planleggingen av kraftsystemet ved at kan redusere det fremtidige investeringsbehovet. Jeg vil ikke nå anslå hvor store besparinger dette kan gi, men vi er optimistiske. Nytenkning og ny smart teknologi kan trolig gi innsparinger i milliardklassen, sa sjeføkonom Jan Bråten i Statnett til DN i fjor.

– Dette fleksibilitetsmarkedet er kommet mye lenger i Tyskland enn i Norge, mye fordi en ikke har vannkraften til å regulere kraftforsyningen med, sier Syvertsen.

– En viktig grunn til at vi har gjort oppkjøpene, er at det norske markedet blir tettere koblet sammen med Europa. Jeg tror det norske kraftmarkedet vil bli likere det tyske markedet og få større volatilitet i seg. Da blir behovet for fleksibilitet veldig stort også i Norge. Det er derfor vi allerede har gått sammen med Nord Pool om å utvikle en markedsplass for fleksibilitet her, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Emma var bare åtte-ni år da hun forsto at hun var født i feil kropp. – Det er viktig for meg å fortelle denne historien
Emma Ellingsen er Youtube-stjerne og modell.
01:38
Publisert:
DN mener: Einar Aas' kreditorer må vite sitt eget beste dnPlus Bruker regnekraft for å spare på vannet Investorer i kø for vindkraft uten subsidier dnPlus