Økt virusfrykt tynger markedene verden over fredag, etter at det ble oppdaget en ny og mer smittsom koronavariant i Sør-Afrika.

Etter kraftig nedgang både i det asiatiske og europeiske aksjemarkedet, har markedsuroen spredt seg til Wall Street. På Oslo Børs ble det årets hittil verste dag, da hovedindeksen endte dagen med en nedgang på 3,2 prosent.

Oljeprisen har falt betydelig gjennom dagen, og fallet tiltar utover ettermiddagen. Like før klokken 17.00 fredag ettermiddag faller nordsjøoljen brent, som brukes som en referanse for oljehandel verden over, mer enn ti prosent og handles til like over 74 dollar fatet. Det er det laveste nivået siden september.

Den norske kronen dras med i fallet og har gjennom dagen svekket seg kraftig mot både euro og dollar. Fredag ettermiddag koster euroen 10,28 kroner, mot 10,05 torsdag. Dollaren handles for 9,09 kroner.

Virus skaper trøbbel

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB Commodities mener redselen for det nye viruset slår rett inn i oljeprisen.

– Vi ser konturene av at vi ikke var på den andre siden likevel. Det er ikke rake veien til global åpning. Vi står overfor en vinter med trøbbel, mutasjoner og mer smitte, og dermed mindre reisevirksomhet. Da blir det svakere oljeetterspørsel – og det veier inn på oljeprisen, sier han til DN fredag kveld.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener markedet ble tatt litt på sengen av nyheten om den sørafrikanske varianten.

– De aktørene som har posisjonert seg i aksje- og valutamarkedet har ikke tatt så mye høyde for at det skal komme negative koronanyheter, så det gjør at utslagene blir større enn vanlig. Det blir litt mer sjokk nå, i og med at det er lenge siden man har hatt så store negative nyheter, sa han til DN tidligere fredag.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB Commodities.
Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB Commodities. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Biden-effekten

Tidligere denne uken kunngjorde USAs president Joe Biden at USA ville frigi 50 millioner fat olje fra landets strategiske oljereserver. Formålet er å senke de stigende drivstoffprisene i USA. Storbritannia, India og Kina gjorde det samme.

Schieldrop mener dette har vært med å forsterke virus-effekten på oljeprisen.

– Markedet var fornøyd, det var ikke så farlig med de strategiske lagrene. Men sammen med risiko for en svakere etterspørsel, er det med på å forsterke effekten, sier han.

Schieldrop er spent på hva Opec-landene vil gjøre når de møtes neste uke: Spørsmålet er om de vil holde tilbake eller vil de øke produksjonen.

– Hva er utsiktene for oljeprisen fremover?

– Det kommer an på viruset. Nå er det en redsel for at det er alvorlig, men vi vet ikke. Så nå sitter man litt og venter. Men det vi vet er at vi har en lang vinter foran oss. Enkelte land har stengt ned allerede. I Norge og Danmark sliter sykehusene, og da er ofte restriksjonene rett rundt hjørnet, sier Schieldrop.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.