Under Opecs forrige møte i slutten av mai i år ble oljekartellet enig om å forlenge produksjonskuttene på 1,8 millioner fat om dagen i ytterligere ni måneder frem til mars 2018. 

Oljegiganten Saudi-Arabia har vært den største pådriveren for å opprettholde kuttavtalene. Kongedømmets energiminister Khalid al-Falih har tidligere uttalt at målet med Opecs produksjonskutt er å få oljelagrene ned på det såkalte femårssnittet. 

Dagens overfylte lagre ligger ifølge den amerikanske storbanken Morgan Stanley et sted mellom 300 og 350 millioner fat over femårssnittet, og legger dermed lokk på oljeprisene. 

Konklusjon: nei. 

Mandag ettermiddag ligger prisen på nordsjøoljen Brent Spot, som brukes som referanse for oljehandel verden over, på 47,55 dollar fatet. Det var omtrent der oljeprisen var før Opec-landene ble enige om sitt første produksjonskutt i slutten av november i fjor. 

Følg oljeprisen med vår investortjeneste. 

I en oljeoppdatering mandag diskuterer Morgan Stanley hvorvidt oljelagrene vil komme tilbake til normale nivåer. 

Konklusjonen er enkelt og greit: nei. 

Med mindre antall aktive oljerigger faller drastisk, må Opec-landene ifølge banken bli enige om å kutte betydelig mer i produksjonen eller enes om å forlenge kuttene ut 2018 dersom oljelagrene skal komme tilbake på sitt normale nivå. 

Banken tror de observerbare oljelagrene vil ligge på 4,13 milliarder fat i slutten av april. Det er 340 millioner fat over femårssnittet på 3,79 milliarder fat.

Den anslår at oljeprisen vil ligge på 50–55 dollar fatet i det lange bildet (høsten 2018 og utover). Frem til da venter banken en oljepris på godt under 50 dollar fatet. 

Enda flere aktive rigger i markedet

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i meglerhuset SEB er en av dem som lenge har vært kritisk til Opecs kuttstrategi. Han mener også kuttene må forlenges for å holde tritt med skiferoljeprodusentene i USA. 

– For hver eneste ekstra oljerigg man legger i markedet i 2018, må Opec kutte enda mer. Det kommer til å kreve at de kutter i produksjonen i hele 2018, sa Schieldrop til DN forrige uke. 

Tall fra oljeselskapet Baker Hughes viser at antallet aktive oljerigger i USA økte fra 927 til 933 rigger forrige uke. På årsbasis er riggtellingen i USA opp 509 rigger.

Det internasjonale oljebyrået (IEA) sa onsdag forrige uke i sin første prognose for 2018 at produksjon fra ikke-Opec-land vil være mer enn nok for å mette den globale etterspørselen for olje neste år. Kombinert med tall fra USA som viste sterk økning i amerikanske oljelagre, trakk oljeprisen ned til godt under 50 dollar fatet, og der har den vært siden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Juni kan være så hektisk for småbarnsforeldre at noen drømmer om å havne på sykehus for å få litt fred
– En gang var juni sol og utepils, nå er det bare stress
02:21
Publisert: