Den ferske månedsrapporten til Det internasjonale energibyrået (IEA) viser at det snart kan skje rokeringer i oljeproduksjonstoppen.
IEA venter nå nemlig at USA i 2018 kommer til å øke produksjonen med 1,1 millioner fat olje om dagen. Det er en kraftig økning fra en tidligere estimert vekst på 870.000 fat om dagen.
Dermed kommer USA til å produsere mer enn 10 millioner fat om dagen i år.
– Det er mulig at USAs oljeproduksjon veldig snart kan overstige produksjonen til Saudi-Arabia og også rivalen Russland, skriver energibyrået.
Venezuela drar ned global produksjon
Den globale oljeproduksjonen falt ganske overraskende med 405.000 fat om dagen til 97,7 millioner fat om dagen i desember i fjor på grunn av lavere produksjon fra Nordsjøen og Venezuela.
Venezuela sitter på verdens største beviste oljereserver. Oljeproduksjonen i landet har falt jevnt og trutt over en lengre periode. I desember falt produksjonen til 1,61 millioner fat om dagen i det IEA kaller verdens største uplanlagte produksjonsfall i 2017.
Produksjonen er derfor nå rundt halvparten av hva den var da avdøde president Hugo Chaves overtok makten i 1999.
– Usikkerheten rundt Venezuela er slik at vår vanlige praksis om å vise markedsscenarioer som antar stabil Opec-produksjon må behandles varsomt, skriver IEA.
Venter ingen endring i etterspørsel
IEA venter også en økning i produksjonen i Brasil, Canada og andre fremvoksende land, men fall i Mexico, Kina og enkelte andre land. Dermed venter IEA at det totale tilbudet av olje fra land som ikke er medlem av oljekartellet Opec vil øke med 1,7 millioner fat om dagen i 2018.
Byrået holder fast på anslaget om global etterspørsel etter olje på rundt 97,8 millioner fat om per dag i 2017 og 99,1 millioner fat per dag i 2018.
IEA tror at oljeetterspørselen kan bli dempet fremover som følge av at oljeprisen har steget med 55 prosent siden juni i fjor. Nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, var denne uken oppe på 70 dollar fatet, men har falt halvannen dollar tilbake fredag.
Derfor har oljeprisen steget
IEA skriver i rapporten at investorer og tradere har gjort rekordmange veddemål på at oljeprisen skal stige og at investorenes optimisme skyldes faren for at atomavtalen med Iran skal rakne i sømmene, demonstrasjonene som har vært i landet, brudd i oljeindustrien i Libya og den ødelagte oljerørledningen på Forties-systemet.
En annen tydelig faktor til oljeprisoppgangen er ifølge IEA fall i de kommersielle oljelagrene tre kvartaler på rad. Fra andre kvartal til fjerde kvartal 2017 falt OECD sine oljelagre med i snitt 630.000 fat om dagen.
– Det har sjelden skjedd i moderne historie. Eksempler er i 1999 (prisene doblet seg), 2009 (prisene økte med nær 20 dollar fatet) og 2013 (prisene økte med seks dollar fatet9, skriver IEA i rapporten. (Vilkår)