Ifølge Bloomberg News har selskapet betalt løsepenger for å få tilgang til dekrypteringskoder som ga dem tilgang til data som var blokkert av hackerne. Opprinnelig opplyste Colonial Pipeline at det ville bruke backup-logger for å få i gang driften, og at det var uaktuelt å betale løsepenger til hackerne.

Men torsdag rapporterer Bloomberg at Colonial Pipeline betalte fem millioner dollar i løsepenger til østeuropeiske cyberkriminelle allerede forrige fredag. Avisen skriver at løsepengene ble betalt bare timer etter at angrepet var et faktum. Colonial Pipeline har ikke besvart Bloomberg sak om betaling av løsepenger.

Russiske hackere

FBI mener at angrepet kom fra en russisk gruppe som heter Darkside, men i en pressekonferanse torsdag sa USAs president Joe Biden at FBI ikke tror at russiske myndigheter er involvert i angrepet. Biden ville ikke svare på om han hadde blitt informert om at Colonial skulle ha betalt løsepenger, skriver Cnet.com

Biden oppfordret i en tale amerikanerne til å være tålmodige i forbindelse med driftsforstyrrelsene hos Colonial Pipeline, skriver ABC.

– Ikke få panikk, sa Biden.

– Jeg vet at det å se køer ved pumpene eller bensinstasjonene som ikke har bensin kan være veldig stressende. Men dette er en midlertidig situasjon. Ikke kjøp mer bensin enn du trenger de nærmeste dagene. Hamstring vil bare forsinke prosessen, fortsatt Biden.

Colonial Pipeline, som er basert i delstaten Georgia var under sterkt press for å få i gang leveransene av bensin og flydrivstoff til større byer på USAs østkyst, etter angrepet som resulterte i at store mengder data ble stjålet, samtidig som at selskapet måtte kutte store deler av driften, for å prøve å hindre ytterligere skade. Dette førte til at kunder flere steder har måttet vente timevis på bensinpumpene for å få bensin på bilen. Selv om myndighetene har advart mot å stille seg i kø ved bensinstasjonene, har ikke det hindret hamstring.

Presidentordre

Hackerangrep er blitt en stadig vanligere trussel for bedrifter verden over. Alvoret i situasjonen illustreres ved at president Biden så sent som onsdag utstedte en presidentordre som skal styrke landets cyberforsvar. Som en del av presidentorden skal det opprettes et cybersikkerhetsstyre som skal tre sammen etter alvorlige angrep. Styret vil ha medlemmer fra forsvarsdepartementet, justisdepartementet, sikkerhetsbyråer og privat næringsliv.

Colonial Pipeline leverer drivstoff til syv flyplasser og opererer i 14 delstater i USA. Deres nettverk er det største i USA og leverer mer enn 100 millioner gallon (cirka 380 millioner liter) hver dag.

På onsdag kunne selskapet igjen starte driften, men det advarte at det ville ta flere dager før alt var tilbake til normalt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.