– Jeg tror det er en mulighet for at oljeprisen vil falle nærmere 40 dollar enn 50 dollar, fordi jeg tror det kommer nok en stor bølge fra USA som vil sende prisene nedover, sa Ian Taylor på Oil & Money-konferansen i London, ifølge Marketwatch.

Taylor er sjef for Vitol Group, verdens største uavhengige oljehandelselskap.

Hans prognose for 2018 er en oljepris på 45 dollar fatet. Det innebærer et fall på over 20 prosent fra dagens oljepriser, og langt under det resten av analytikerne venter.

Ifølge estimater innhentet fra Bloomberg News er det ventet en oljepris på 55,88 dollar fatet for 2018.

Taylors pessimistiske syn skyldes det han mener er en ny bølge av skiferolje fra USA.

– Kommer en topp til

Skiferoljeboomen startet i begynnelsen av 2014, noen få måneder før oljesmellen. Amerikanske oljeprodusenter pumpet enorme mengder av skiferolje opp av bakken og fylte det globale markedet med olje. Siden falt produksjonen frem til slutten av 2016, men har tatt seg opp igjen i år. USAs energiinformasjonskontor (EIA) venter at amerikansk skiferoljeproduksjon vil stige for ellevte måned på rad i november til 6,12 millioner fat om dagen.

I 2018 anslår EIA at USAs totale oljeproduksjon vil stige til over 10 millioner fat om dagen.

– Amerikansk skiferolje er i ferd med å gjøre en snuoperasjon og jeg tror det kommer en topp til, sa sjeføkonom David Knapp i Energy Intelligence på konferansen i London, ifølge Marketwatch.

Han tror veksten kommer til å være størst i Eagle Ford og Permian-bassenget, USAs to største skiferoljeformasjoner.

Venter stor økning fra kjempefelt

Begge disse ligger i Texas og utgjør sammen to tredjedeler av landets skiferoljeproduksjon. Selv om antall aktive oljerigger har falt de siste månedene, har riggene bare fortsatt å øke i Permian-bassenget. Nå er 380 rigger oppe og kjører, ifølge data fra Bloomberg News. Det er det høyeste siden januar 2015.

Et av de største selskapene som holder på i Permian-bassenget er Pioneer Natural Resources. Under konferansen i London sa Pioneer-sjef Tim Dove at selskapet planer å firedoble produksjonen i løpet av de neste ti årene.

– Permian-feltet er så betydningsfullt at det kommer til å være livsnerven til amerikansk produksjon i mange år fremover. Vi har sett en dramatisk økning i riggtellingen over de siste årene. 2400 brønner er blitt boret og ikke fullført på feltet, som viser at det er betydelig vekstpotensial, sa Dove.

Han forklarte at produksjonen på feltet er forventet å stige til 2,7 millioner fat om dagen mot slutten av året og til 3,3 millioner fat om dagen mot slutten av 2018.

Oljeprisen stiger

Permian er verdens nest største oljefelt etter det enorme Dhawar-feltet i Saudi-Arabia og pumper opp godt over to millioner fat skiferolje om dagen i dag – som utgjør mer enn Opec sine kutt alene.

Siden oljekartellet Opec besluttet å kutte i produksjonen i november i fjor for å presse oljeprisen oppover har det vært en langdryg dragkamp mellom Opec og amerikanske skiferoljeprodusenter, der markedet etter hvert begynte å så tvil om Opecs kuttstrategi fungerte.

Men da lagertrekkene kom, som normalt skjer fra august-september frem til desember, begynte oljeprisen så smått å krabbe oppover. Siden startet av august har oljeprisen steget med 14 prosent på tegn til at Opecs kutt fungerer og at anslagene for den globale etterspørselen jekkes opp.

Fredag formiddag er oljeprisen opp 0,40 prosent og et fat av nordsjøoljen brent handles for 57,49 dollar.(Vilkår)

Kolonial-gründeren personlighetstestet av Eia og Brenna: – En typisk topplederprofil
For åpen scene på DNs konferanse om rekruttering for fremtiden fikk gründer og Kolonial-sjef Karl Alveng Munthe-Kaas resultatet av testen.
04:43
Publisert: