Fredag kveld rykket spotprisen for brent nordsjøolje til, og er i skrivende stund opp 3,5 prosent. Ett fat nordsjøolje handles nå til 68,58 dollar per fat.

Det skjer etter at USA natt til fredag drepte den høytstående og mektige iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep nær hovedflyplassen i Bagdad i Irak. Pentagon har opplyst at angrepet ble beordret av USAs president Donald Trump.

Markedene i USA reagerte umiddelbart etter åpning, og samtlige hovedindekser på Wall Street åpnet i rødt fredag ettermiddag norsk tid.

Nadia Martin Wiggen, oljeanalytiker i Pareto Securities, tror fatprisen på nordsjøolje kan passere 75 dollar dersom situasjonen blir enda mer tilspisset.

– Det finnes ikke noe pristak på olje, og det er definitivt mulig at det kan bli veldig høyt, sier hun. Wiggen trekker sammenligninger til Saudi Aramco-angrepet i fjor høst, der det ble anslått at nesten ti prosent av verdens oljeforsyning ble satt ut av spill.

– Etter den hendelsen ble prishoppet sett på som midlertidig. Det blir interessant å se om spenningsnivået øker nå – drar det ut i tid vil det få konsekvenser, mener hun.

Tror ikke på korreksjon

Analytikeren sier at markedet allerede var forventet å skulle bli trangere mot slutten av fjoråret og ut andre kvartal i 2020. Wiggen mener dessuten at situasjonen vil skape et underliggende press på andre sektorer knyttet til olje, spesielt innen shipping. I 2019 opplevde vi at risikopremien på olje gikk over til shipping, noe som ble drevet av gjentatte tank-angrep blant annet fra Iran i Midtøsten, sier hun.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop: – Helt garantert at vi får oppfølgingsangrep

– Angrepet nå setter spørsmålstegn ved stabiliteten i regionen – Iran angriper alltid tilbake, sier Wiggen og legger til:

– Prisen vil være veldig volatil fremover, og jeg tror ikke det blir noen korreksjon. Det som i så fall ville få markedet til å senke seg ville vært om Saudi-Arabia gikk ut og sa at de øker produksjonen for å kompensere for det tapte. Det tror jeg de kan komme til å gjøre dersom situasjonen utvikler seg til det verre.

Samtidig er Saudi-Arabia vel vitende om at etterspørselen på verdensbasis kan lide dersom oljeprisen blir for høy, understreker Wiggen.

– Det er et mål om å ha prisen over 60 dollar per fat, basert på børsnoteringen til Saudi Aramco i fjor. Derfor tror vi at det er større sannsynlighet for høyere enn lavere priser fremover.

Artikkelen fortsetter under videoen:

«Vær klar over at vi er i nærheten av deg», lød generalens trussel mot Trump. Nå er han død
Generalen som truet Trump, og ble drept i et amerikansk droneangrep.
00:54
Publisert:

Tror det er sjanse for militære angrep

Drapet på Soleimani skjedde bare få dager etter at pro-iranske demonstranter stormet USAs ambassade i Bagdad, et angrep USA beskyldte Soleimani for å ha godkjent. Ifølge Pentagon ble likvideringen utført for å hindre nært forestående angrep på amerikanske tjenestemenn.

– Det er helt klart et veiskille. Inntil nå har det vært indirekte konflikt mellom USA og Iran der USA har brukt økonomiske virkemidler og Iran har oppfattet at de har vært i en krig, men med økonomiske midler. Nå oppfatter de at de er i en krig med militære virkemidler, sa Nupi-forsker Kjetil Selvik til DN tidligere fredag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.