USA vil firedoble sin råoljeeksport i løpet av de neste tre årene, ifølge analyseselskapet Pira Energy Group skriver Financial Times. Oljeeksporten til USA vil dermed bli større enn de fleste Opec-medlemmer innen 2020. 

Pira ser for seg at USAs oljeeksport vil nå 2,25 millioner fat per dag innen 2020. 

Til sammenligning eksporterte Opec-medlemmer som Kuwait og Nigeria henholdsvis 2,1 og 1,7 millioner fat olje per dag i fjor, mens USAs oljeeksport var på rundt en halv million fat per dag. 

Dårlig nytt for Opec 

– USA vil bli en av de ti største oljeeksportørene i verden. Landet er ikke medlem av Opec og det prøver ikke å kontrollere produksjonen i et forsøk på å holde prisene oppe. Så dette er veldig dårlige nyheter for Opec, sier toppsjef og grunnlegger Gary Ross i Pira Energy. 

Amerikansk råoljeeksport har økt betydelig siden 2015, da et 40 år gammelt forbud mot amerikansk eksport av råolje ble opphevet. Siden det har USA eksportert råolje til nye markeder som Kina og Europa.

Økt Opec-produksjon 

Oljekartellet Opec la onsdag frem sin månedlige rapport, der det anslås at Opecs gjennomsnittlige råoljeproduksjon var på 32,6 millioner fat per dag i juni. Det er en økning på nær 400.000 fat fra mai. 

Opec venter at oljeprodusenter som ikke er medlem av Opec vil øke sin produksjon, ifølge rapporten. Det ventes en økning i oljetilbudet utenfor Opec på 1,14 millioner fat per dag i 2018, til 58,96 millioner fat per dag. 

I Opec-rapporten kommer det også frem at kartellet venter økt etterspørsel etter olje i 2018. Opec venter at den globale etterspørselen etter olje vil øke med 1,26 millioner fat per dag til 97,65 millioner fat per dag til neste år. 

Venter rekordhøy produksjon 

Det amerikanske energidepartementet (EIA) spår i sin ferske månedsrapport at USAs oljeproduksjon til neste år vil nå nye høyder. EIA venter at den amerikanske oljeproduksjonen vil øke fra et gjennomsnitt på 9,3 millioner fat per dag i år til 9,9 millioner fat per dag i 2018. 

– Det vil være den største årlige produksjonen i amerikansk historie, og overgår den forrige rekorden på 9,6 millioner fat per dag i 1970, heter det i rapporten.

Oljeprisen ned 13 prosent 

Hittil i sommer har oljeprisen vært under press. Onsdag noteres nordsjøoljen Brent til 48,16 dollar per fat, mens den amerikanske WTI-oljen noteres til 45,75 dollar per fat. 

Siden begynnelsen av juni er nordsjøoljen ned fire prosent. De siste tre månedene har prisen falt 13 prosent. 

Markedet er preget av bekymringer for at økt globalt tilbud vil kompensere for produksjonskuttet til Opec og Russland, melder Bloomberg News. Samtidig er det også bekymring knyttet til den amerikanske produksjonen av skiferolje.

– Svingningene i markedet vil fortsette. Det er fortsatt et tilbudsoverskudd og potensial for videre svekkelse. Investorer må se en sterk amerikansk etterspørsel, hvis ikke vil det fortsatt være press på nedsiden, sier analytiker David Lennox i Fat Prophets.(Vilkår)

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havna
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: