Oljepriskollapsen fortsetter utover tirsdagskvelden, etter at Saudi-Arabia nok en gang tok det internasjonale søkelyset.

Prisen på nordsjøolje har nå falt til langt med på 76 tallet i dollar per fat, og nedgangen var på nesten fem prosent i 18-tiden tirsdag.

Hovedårsaken er at Saudi-Arabia tirsdag signaliserer at landet vil øke oljeproduksjonen. Dette kommer samtidig som krisen rundt den drepte saudiske journalisten Jamal Khashoggi sprer uro i oljemarkedet.

Utstrakt hånd til Trump

Prisen falt bratt etter at den saudiske energiministeren Khalid al-Falih tirsdag kunngjorde økt oljeprodusksjon. Kunngjøringen kom på den omstridte konferansen «Davos i ørkenen» i Saudi-Arabia, en konferanse et kobbel politikere og forretningsfolk har valgt å holde seg unna etter likvideringen av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

Signalene om økt oljeproduskjon er en utstrakt hånd til USA. President Donald Trump har gjentatte ganger klaget over den høye oljeprisen, og lagt skylden på Opec. Saudi-Arabia er det desidert toneangivende landet i Opec, og er ved siden av ikke-Opec-landet Russland verdens største oljeeksportør.

Kjøper ikke alle forklaringene

– Det er generell bekymring for etterspørselen og det er potensiell risiko for overtilbud av bensin. I tillegg øker bekymringen for at oljelagrene i USA vil øke resten av året. Til sist vurderer Trump-administrasjonen å gi lettelser til enkelte kjøpere av iransk olje.

Oljeprisen faller kraftig tirsdag. Oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities tror imidlertid den fort kan klatre opp til 85 dollar fatet – om ikke mer.
Oljeprisen faller kraftig tirsdag. Oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities tror imidlertid den fort kan klatre opp til 85 dollar fatet – om ikke mer. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Det er oljeanalytiker Nadia Martin Wiggens korte forklaring på hvorfor oljeprisen faller. Men selv er hun ikke så bekymret, og hun kjøper i hvert fall ikke alle forklaringene.

Hun tror de viktige oljelagrene i Cushing i Oklahoma i USA vil øke nå mens raffineriene er i vedlikeholdssesong, men hun tror ikke de globale oljelagrene kommer til å stige i fjerde kvartal. Disse oljelagrene styrer i stor grad verdens oljebalansen da lite olje i lagrene betyr et strammere marked mens mye olje i lagrene betyr at man har mye olje å fråtse i, som tilsier lavere priser.

– Kan gå over 85 dollar

– Jeg ser fortsatt høy etterspørsel etter nordsjøolje. Jeg tror definitivt det kan gå til 84 eller til 85 dollar fatet. Det kan fort bli tilfellet, sier Wiggen.

Hun viser til de amerikanske sanksjonene mot Iran som allerede har påvirket oljemarkedet. USA vil nekte alle land å importere olje fra Iran og har varslet annenhåndssanksjoner mot land og selskaper som handler olje med Iran. Ifølge Wiggen priser markedet nå inn at det kan falle bort to millioner fat olje om dagen fra Irans produksjon som var på rundt 3,8 millioner fat i mai i år.

Wiggen lå inne med en prognose på 82 dollar fatet i høst. Da med en antagelse om at iransk produksjon «bare» ville falle med 900.000 fat om dagen.

– I tilfelle kuttene går så mye som to millioner fat om dagen siden mai fordi Trump-administrasjonen er hardhendt, snakker tøft og ikke gir noen lettelser kan oljeprisen definitivt gå over 84 eller 85 dollar fatet, sier hun.

Tror ikke Saudi-Arabia vil la oljen strømme

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i meglerhuset SEB tror prisfallet kan skyldes støyen som har kommet fra mordet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

Bjarne Schieldrop.
Bjarne Schieldrop. (Foto: Gunnar Lier)

– Vi ser at et stort antall finansielle aktører har meldt avbud til FII konferansen som startet i Saudi-Arabia i dag, sier Schieldrop.

Analytikeren forklarer at USA og Donald Trump blir derfor desto viktigere som støttespillere for Mohammed bin Salman. Således er Saudi-Arabia nå mer lydhør for Donald Trump sitt ønske om lavere oljepris.

– Vi ser i dag en god del uttalelser fra Saudi-Arabia at de kan øke produksjonen hvis de vil og hvis det blir behov for det.

Blant annet peker nyhetsbyrået Bloomberg på at oljeprisen faller fordi Saudi-Arabia igjen har forsikret om at de kommer til å stå klare til å øke oljeproduksjonen om det trengs. Wiggen tror ikke det kommer til å skje.

– Jeg tror at Saudi-Arabia faktisk sliter med å øke produksjonen så mye som de sier. De sier at de kommer til å øke til 11 millioner fat om dagen innen året er omme. Det høres usannsynlig ut. Det vil spise opp for mye av reservekapasiteten deres. Jeg tror ikke de kommer til å øke produksjonen så mye i forkant av Opec-møtet i desember der de kanskje virkelig trenger å vise at de kan trappe opp produksjonen, sier hun.

Positiv til oljepris

Både Wiggen og Schieldrop er spente på de neste to ukene. 4. november trer sanksjonene som rammer oljeeksporten til Iran for alvor i kraft. Fra da vil Iran heller ikke ha tilgang til amerikanske banker og finansinstitusjoner. To dager senere går mellomvalget i USA av stabelen der det skal velges kandidater til Kongressen og guvernører til delstatene.

– Jeg tror oljeprisen potensielt kan være svak frem til midten av november men at vi deretter kan få et sterkere marked igjen, sier Schieldrop.

– I USA nærmer vi oss mellomvalget den 6. november, og det er mye som kommer til å snu og endre seg da. Etter valget vil det ikke være like viktig for Donald Trump å holde oljeprisen lav. Egentlig vil USA ha en relativt høy oljepris da dette skaper både arbeidsplasser men også økende uavhengighet og selvforsyning av olje for USA. I tillegg kommer sanksjonene mot Iran til å slå inn for fult i løpet av november og vi kommer til å se fallende lager på grunn av det.

– Vi er generelt positiv til oljeprisen de neste årene, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den største lottogevinsten i USAs historie deles ut i dag
—Det skaper en følelse av samhold og vennskap.
01:03
Publisert: