I løpet natten har nordsjøolje (brent spot) falt fra 20,3 dollar til 16,9 dollar fatet, det laveste nivået siden 1999.

Dermed fortsetter det dramatiske oljeprisfallet, og nordsjøoljen er nå ned over 40 prosent så langt denne uken.

Oljeprisen har aldri før i moderne tid falt så mye på en uke.

Joachim Bernhardsen, analytiker i Nordea Markets, skriver i sin morgenrapport at bevegelsene i oljemarkedet viser at de negative prisene vi så i amerikansk lettolje mandag var mer enn en teknisk glipp.

– Markedet er i kraftig ubalanse. Opec+ har kutter produksjonen med nær 10 millioner fat om dagen, men dette trer først i kraft 1. mai. Inntil da kan overproduksjonen være så mye som 30 millioner fat per dag, skriver Bernhardsen.

Lagrene fylt om en til to måneder

Oljelagrene fylles raskt opp som følge av dette, noe som er i ferd med å synke inn i markedet.

– I USA, hvor vi har de beste dataene, kan lagerkapasiteten være fylt opp i løpet av en til to måneder. Situasjonen er trolig den samme for resten av verden. Hvis dette fortsetter vil det rett og slett ikke være noen steder å gjøre av oljen om ikke så lenge. Kommer vi dit er prisene fortsatt for høye, fortsetter han.

Børsleverandøren ICE har levert spotpris på nordsjøolje siden 1986. I løpet av denne perioden har oljeprisen aldri falt så mye som 40 prosent på en uke.

Juni-kontraktene ligger på 23,3 dollar, men er også en dollar lavere enn da Asia-markedene åpnet.

Investeringsbanken Raymond James tror at priskollapsen, og sannsynlighet for negative priser på amerikansk olje, vil fortsette i mai når kontraktene for juni måned skal gjøres opp. Kontrakter med leveranser av amerikansk olje i juni ligger på 12,7 dollar fatet.

«Prisene vil forbli veldig lave»

Finansinstitusjonen Goldman Sachs mener den amerikanske oljeproduksjonen kan falle med flere millioner fat om dagen de neste ukene for å skape en form for balanse i markedet.

John Browne, som var toppsjef for BP (tidligere British Petroleum) fra 1995 til 2007, sier til BBC at situasjonen i oljemarkedet har mange fellestrekk med hva som skjedde på midten av 1980-tallet da overproduksjon førte til at oljeprisen holdt seg lav i 17 år.

– Prisene vil forbli veldig lave, og jeg tror de vil forbli lave og veldig volatile, i en betydelig periode. Det produseres fortsatt veldig mye olje som ender opp i lagre og ikke benyttes, sa han til BBC på tirsdag.

Børsene forsøker å ta pustepause

Asia-børsene har forsøkt å finne et fotfeste, men det er en bred nedgang i hele regionen på onsdag formiddag.

– Det ser ut til at markedene tar en pustepause etter den tidligere oppgangen. Mye av hva som skjer nå skyldes den dype og historiske kollapsen av oljeprisen. Dette har i stor grad vært katalysatoren som har brent et allerede skjørt markedssentiment, sier porteføljeforvalter Candice Bangsund hos Fiera Capital til Bloomberg.

Capital Economics tror det kommer en rekke nye rentekutt i Asia de neste uken – sannsynligvis også i Japan, hvor det allerede er negative renter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.