Sanksjoner USA rettet mot Russland i 2014 etter annekteringen av Krimhalvøya, skulle begrense russernes muligheter til å utvikle reservene sine fra ukonvensjonell olje- og gassvirksomhet, deriblant skiferolje. Etter innføringen av sanksjonene endret Statoil sine prosjektbeskrivelser i Samara-regionen sør i Russland fra «shale oil» til «limestone», altså kalkstein, ifølge det internasjonale nyhetsbyrået Reuters.

Statoils arbeid i området, som omtales som et pilotprogram, skal pågå til 2019.

Skylder på språktrøbbel

Sanksjonene regulerer oppbyggingen av «skiferreserver», men ikke andre typer ukonvensjonell virksomhet. Kalksteinsaktiviteten går dypere under bergarten enn hva produksjonen av skiferolje gjør, skriver byrået.

Informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil sier til DN at endringen skyldes en språkfeil, og at dette hverken er en omgåelse av eller en tilpasning til sanksjonene.

– Nei. I vår norske beskrivelse har vi alltid skrevet «kalkstein», som ikke er omfattet av sanksjonene. Men innledningsvis omtalte vi det feilaktig som «shale» på engelsk. Vi endret dette etter innføringen av sanksjonene, da vi så at denne språkfeilen kunne få betydning. Selve geologien har ikke forandret seg. Dette er og har alltid vært kalkstein, sier Glad Pedersen.

– Arbeidet i Samara-regionen har ikke endret karakter underveis?

– Nei, vi har vært åpne med myndighetene om vårt arbeid og jobber med prosjekter som ikke er omfattet av hverken amerikanske eller europeiske sanksjoner, svarer han.

–Er teknikken som brukes i deres arbeid den samme type teknikk som sanksjonene omfatter?

– Det brukes fracking også i vårt arbeid. Vi forholder oss til sanksjonene slik de er utformet, og de omfatter ikke utvinning fra kalkstein. Spørsmål om hvordan sanksjonene er utformet, bør eventuelt tas med de relevante myndighetene, sier informasjonsdirektøren

– BP vil følge etter

Rosneft, Statoils russiske samarbeidspartner, har også endret sin beskrivelse fra «shale oil» til «limestone».

«Det er ikke riktig å kalle dette et skiferprosjekt i samme betydning den terminologien har i USA», skriver selskapet i en epost til Reuters.

Glad Pedersen sier at Statoil ikke har koordinert sin presisering med Rosneft, men at de er i «løpende dialog» om prosjektet.

Statoil oppgir at det har søkt og fått godkjennelse fra norske myndigheters aktivitet i Russland. BP skal ha søkt britiske myndigheter om tillatelse et lignende samarbeid med russerne, om lag 400 kilometer sørøst for Samara, ifølge byrået. Prosjektet er foreløpig ikke bekreftet. (Vilkår)

Desperat velgerjakt
Venstreleder Trine Skei Grande suser rundt i en liten, lysegrønn elbil for å vinne stemmer. På en vanlig sommerturnédag møter hun gründere, lokalpolitikere og Pokémon-spillere.
02:08
Publisert: