Nå melder USA seg for alvor på i oljepriskrigen, skriver The Wall Street Journal torsdag. Oljeprisen reagerer umiddelbart: Etter at nyheten kom, er den økt med over 10 prosent. Nå handles et fat olje for over 28 dollar.

Det hvite hus vil ifølge avisens ikke-navngitte kilder legge press gjennom både president Donald Trumps eget nasjonale sikkerhetsråd, og utenriksdepartementet, for å få Saudi-Arabia til å reversere sitt frislipp av produksjonen, og i stedet gå tilbake til den lavere produksjonen landet hadde under den tidligere kuttavtalen.

Samtidig er det vurdert å innføre nye sanksjoner mot Russland for å få stabilisert markedet, selv om dette ikke er utarbeidet i detalj enda ifølge WSJs kilde.

En annen mulig strategi fra amerikanerne er også skissert, nemlig en mer langsiktig løsning der USA samarbeider med Saudi-Arabia for å forhindre at alliansen mellom Opec og Russland gjenoppstår.

Forhandlingsbrudd ga oljepriskrig

Det var 8. mars at oljeprisen tok et svalestup som følge av at Opec+, samarbeidet mellom store, oljeproduserende nasjoner, ikke kom til en enighet om hvor de skulle legge sin produksjon i forbindelse med nedgang på etterspørsel forårsaket av koronavirusetutbruddet.

Det var Russland som ikke vil gå med på flere produksjonskutt. Som svar på dette overøste Saudi-Arabia markedet med olje, og økte produksjon med nesten 20 prosent.

Slik skapte de Saudi Aramco
Saudi Aramco har lange røtter og hadde et overskudd på 111 milliarder amerikanske dollar i 2018.
01:04
Publisert:

Det har igjen bidratt til at amerikanske produsenter av skiferolje kan presses ut av markedet. Lobbyister har derfor på vegne av amerikanske selskaper har derfor arbeidet på spreng for å få ned produksjonen den siste tiden.

Opec, ledet an av Saudi-Arabia, inngikk sent i 2017 et samarbeid om produksjonsbegrensninger med Russland. Samarbeidet, ofte kalt Opec+, holdt helt frem til rett før helgen 6. til 8. mars.

– Dette samarbeidet er over, om ikke akkurat for alltid, men i hvert fall for øyeblikket, sa sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til DN 8. mars, da priskrigen brøt ut. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.