– USA er tett integrert i det globale energimarkedet. Posisjonene USA og Saudi-Arabia har innen global energi er svært viktig for stabiliteten i den globale økonomien, sa Saudi Arabias energi- og oljeminister Khalid al-Falih under et møte i Wien søndag. 

Venezuelas oljeminister Nelson Martinez forventer at eksporten av råolje til USA vil fortsette å være stabil, skriver Bloomberg. 

Saudi-Arabia og Venezuela er hovedeksportørene av olje til USA. Sammen eksporterer de nær 60 prosent av all Opec-olje som leveres til verdens største forbruker – USA. 

Fikk tre millioner fat

«President Trump er innstilt på å oppnå energiuavhengighet fra Opec og alle andre nasjoner som utgjør en trussel for våre interesser. I tillegg til å være bra for økonomien vår, er en økning av innenlands energiproduksjon i USAs nasjonale sikkerhets interesse», skriver Trump-administrasjonen i «America First Energy Plan».

Ifølge Bloomberg importerte USA tre millioner fat per dag fra Opec i fjor, hvor Saudi-Arabia og Venezuela var ansvarlig for 1,81 millioner fat. 

– Opec hjelper for øyeblikket USA

– Opec hjelper for øyeblikket USA. Bedringen av oljeprisen hjelper amerikanske selskaper, amerikansk industri og amerikansk økonomi, sier Algeries oljeminister Noureddine Boutarfa til Bloomberg, som sikter til den sterke veksten i oljeprisen siden Opec-landene ble enige om produksjonskutt. 

Oljeprisen gjorde et ekstra byks og lå i perioder i desember tett oppunder 57 dollar fatet etter at landene i oljekartellet også ble enige med oljenasjoner utenfor Opec om å kutte i produksjonen. 

Trump sier frigjøringen fra Opec er et ledd i å bringe arbeidsplasser tilbake til USA, som han har lovet under hele valgkampanjen. 

«Solid energipolitikk starter med å innse at vi har enorme, uberørte energiområder her i USA. Trump-administrasjonen vil omfavne skiferolje- og gassrevolusjonen og skape arbeidsplasser og velstand for millioner av amerikanere», står det i energiplanen. 

«Ikke helt uoppnåelig»

Bloomberg skriver at Trumps mål om uavhengighet fra Opec ikke er helt uoppnåelig ettersom amerikansk oljeproduksjon har hatt medvind i det siste og at pilene peker i retning mot en mulig energiuavhengighet i årene fremover. 

For å oppnå det må USA revurdere mer eksport til flere land, ifølge Bloomberg. 

Med USAs nåværende energiforbruk vil en total uavhengighet av import kreve nær en dobling av innenlands produksjon, skriver nettstedet videre. 

God mat går aldri av moten
Eddik og kapers gir spennende smak til en enkel og rustikk gryte med svinenakke, søtpoteter og svarte bønner.
01:03
Publisert:

 

Episode 37: Arbeidsplassene som forsvant

Høsten 2014 begynte aksjemegler Truls Oma Erichsrud i DNB Markets å telle oljejobber som ble borte. Nå er tallet nådd 50.000. Selv har Erichsrud sagt farvel til jobben som aksjemegler og satser på en karriere innen sport management. 

Hør sendingen i din podcast-spiller. Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.