Torsdag morgen er prisen for et fat med nordsjøoljen Brent på sitt høyeste nivå siden april med en pris på over 55 dollar per fat. Det er ikke uventet, ifølge oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

– Den stigningen vi ser nå er ikke noe uventet når vi ser på våre prognoser. Det som driver markedet er at både Opec og IEAs rapporter reviderer opp etterspørselen. IEA gjorde det onsdag og Opec i sin månedsrapport, sier han.

Oljeanalykter Torbjørn Kjus tror på videre stigning for oljeprisen. Her er han på råvaredesken hos DNB Markets.
Oljeanalykter Torbjørn Kjus tror på videre stigning for oljeprisen. Her er han på råvaredesken hos DNB Markets. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Det internasjonale energibyrået IEA skrudde onsdag opp forventningene til oljeetterspørselen. Den globale etterspørselen etter olje viser sterk vekst med 2,4 prosent, ifølge byrået.

Prisen blir også påvirket av en sesongeffekt, hvor det er en større etterspørsel i andre halvår enn i første. Det virker det som mange har glemt å tenke på det, ifølge Kjus.

– I tillegg har vi en etterspørselsvekst i Europa som mange vil kalle overraskende sterk. Vi ligger på omtrent 300.000 fat årlig i vekst i Europa, og det har også vært sterkt vekst i etterspørsel i USA, sier han.

Tror på 60 per fat

Kjus spår en oljepris på 60 dollar per fat i fjerde kvartal. Grunnen er at han tror oljekartellet Opec vil klare å opprettholde kutt i oljeproduksjonen, i motsetning til noen andre analytikere. Opecs oljeproduksjon falt i august for første gang på fem måneder, som en følge av uroen i Libya.

– Noen tror dealen kollapser og vi får en pris nede på 40–45 dollar fatet i 2018. Vi tror disiplinen holder, og vi ser at Saudi-Arabia hadde lavere produksjon i august enn i juli. Jeg har hele tiden tenkt at Saudi-Arabia skal ha ned oljelagrene, og de gir seg ikke før jobben er gjort, sier han.

– Vi tror disiplinen og avtalen holder til lagrene er nede på et tilfredsstillende nivå, og derfor tror vi på 60 dollar fatet som mål i fjerde kvartal og 2018, legger Kjus til.

Etter det tror han imidlertid det blir stopp i prisvekst, ettersom en slik pris vil utløse økt produksjon.

Harvey-effekten

Orkanen Harvey gjorde store skader i USA. Den skapte ekstremflommer i delstaten Texas, over 30 personer mistet livet og skadene kan ifølge analytikere koste flere hundre milliarder kroner.

En rekke amerikanske oljeraffinerier ble satt ut av drift som en følge av ekstremværet. Nå begynner de å komme seg på fote igjen, men effekten fra ekstremværet vil merkes fremover på oljeprisen. Det skriver analytikerne Michael Cohen og Warren Russell onsdag. De to gjør research for storbanken Barclays.

Prisen på nordsjøoljen Brent har ikke svinget mer enn fem dollar fra 50 hvert kvartal siden de første tre månedene i 2016, men dette kan nå endre seg på grunn av ekstremværet, ifølge analytikerne. Ekstremværet har utsatt markedet for kraftige prissvingninger skriver de.

Oljeprisen gikk ned under Harveys herjinger. Som en følge av nedgangen i raffinering gikk etterspørselen for råolje ned.

Cohen og Russell er skeptiske til at den positive holdningen i markedet vil vare ut året, og skriver at de er «ekstremt skeptiske» til særlig høyere priser neste år. (Vilkår)

Juncker med ny visjon for EU
Nå kan det bli europeisk presidentvalg. Les Kjetil Wiedswangs kommentar i lenken under
00:33
Publisert: