Onsdag ettermiddag styrker den norske kronen seg til rett i underkant av ni kroner for en amerikansk dollar – det sterkeste nivået siden slutten av januar.

Samtidig stiger oljeprisen på et fat nordsjøolje mer enn 3,6 prosent iløpet av dagen og handles for 45,92 dollar fatet. Det er første gang siden nedstengningen i mars at den har vært over 45 dollar fatet.

Rente- og valutastrateg i Handelsbanken Capital Markets Nils Kristian Knudsen sier at det er flere faktorer som spiller inn på styrkingen av den norske kronen.

– I det internasjonale bildet er det en positiv stemning i aksjemarkedene, som igjen er knyttet opp mot forventninger til at amerikanske politikere skal bli enige om en ny tiltakspakke i USA for å understøtte veksten der, sier Knudsen.

– Videre så er det en positiv utvikling i oljemarkedet, oljeprisen har steget gjennom natten og dagen i dag. Bakteppet for det er et større lagertrekk i går fra American Petroleum Institute, som gir forventninger om at det skal komme lagertrekk fra offisielle hold i dag, som bidrar til å trekke oljeprisen opp.

Boligtallene spiller inn

I tillegg kom boligtallene onsdag, som viser at det fortsatt er sterk vekst i boligpriser i juli.

– Det viser en sterkere utvikling enn det Norges Bank så for seg, det bidrar til å trekke renteforventningene litt opp, som igjen gir litt støtte til den norske kronen, sier han og vektlegger:

– Det er et helhetlig bilde, der alt trekker i samme positive retning. Det er selvsagt stor usikkerhet knyttet til vurderingen av den utviklingen, men i sum må man si at boligtallene i dag gir et positivt bidrag til både renteforventning og kronekurs. Det bekrefter at vi har kommet hurtig tilbake igjen.

Avhengig av smittesituasjonen

Knudsen sier at på kort sikt ser bildet fremdeles positiv ut, men at smittesituasjonen fremover vil påvirke oljeprisen.

– Vi er også avhengig av hvordan etterspørselen blir og hvor sterk veksten i økonomien blir. Man har begynt å redusere produksjonskutt, men så langt ser det ikke ut til at det har lagt noe særlig demper på oljeprisen. Dermed ser det ut til at markedet er i en bedre balanse enn det man fryktet bare for noen uker siden. Markedet forventer at prisen gradvis skal stige fremover, slik det ser ut nå. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.