I forrige uke sa Ingrid Sølvberg overraskende opp jobben som oljedirektør, før hun hadde kommet halvveis i åremålet på seks år. Sølvberg sluttet på dagen for å «gå over til en stilling i det private næringsliv,» het det i en pressemelding fredag.

Nå er det klart at det er oljeselskapet Vår Energi som har snappet henne opp til en ny lederstilling som teknologi- og boredirektør. Det kommer frem i en melding fra selskapet tirsdag ettermiddag.

For Sølvberg blir det altså en retur til bransjen etter nesten ni år i den viktige oljeetaten, som blant annet er ansvarlig for god forvaltning av petroleumsressursene på norsk sokkel. Hun jobbet et par år i Centrica frem til 2013, etter hele 17 år hos Equinor, som da het Statoil.

Atle Reinseth.
Atle Reinseth. (Foto: Vår Energi)

I tillegg henter Vår Equinor-direktøren Atle Reinseth, som skal bli direktør for prosjekter og anskaffelser. Vår gikk også til Equinor da selskapet skulle hente ny konsernsjef for halvannet år siden, og ansatte industriveteranen Torger Rød.

Ansettelsene inngår i en bredere reorganisering av selskapet som Rød presenterer tirsdag, noen måneder etter at han tok selskapet på børs i februar. Selskapet får to nye forretningsområder:

  • Technology, Drilling and Subsurface, som får ansvaret for bedre utnyttelse av ny teknologi og digitalisering, og skal ledes av Sølvberg.
  • Project Development and Supply Chain Management, som får ansvaret for prosjektporteføljen og samarbeidet med leverandørbedriftene, og skal ledes av Reinseth.

Slankere ledelse

– Vi er veldig glade i Vår Energi, for at to så gode og kompetente personer ville jobbe for oss. Det er to personer som virkelig kan bidra til at vi realiserer vårt potensial, sier Rød til DN.

Torger Rød på Sandefjord-konferansen i mai.
Torger Rød på Sandefjord-konferansen i mai. (Foto: Elin Høyland)

Vår produserte snaue 250.000 fat oljeekvivalenter per dag i fjor, og har et mål om å nå 350.000 innen slutten av 2025.

Totalt sett reduseres antall medlemmer i ledelsen fra 13 til ti personer, kommer det frem av et organisasjonskart på nettsiden. Stefano Pujatti beholder stillingen som finansdirektør. Selv om den nye selskapsstrukturen skal være innarbeidet innen fjerde kvartal i år, er det ikke helt klart når de to nyansatte direktørene begynner. Det kan naturlig nok bli karantenetid.

– Dette er ting som blir jobbet med nå, sier Rød.

Vår er resultatet av en rekke fusjoner og oppkjøp, som startet i sfæren rundt det Stavanger-baserte oppkjøpsfondet Hitecvision. Etter å ha slukt den norske virksomheten til den amerikanske giganten ExxonMobil i to omganger, og i mellomtiden fusjonert med datterselskapet til italienske Eni på norsk sokkel, er Vår foreløpig det største, ikke-statlige oljeselskapet her i landet. Det vil endre seg når Aker BP fullfører oppkjøpet av Lundin Energy senere denne måneden, og går forbi.

Omstridt nedsalg

Vårs største eiere er fortsatt Eni og Hitecvision, med henholdsvis 63 og 21 prosent av aksjene, selv om de solgte seg noe ned under børsnoteringen, og så senere i en omdiskutert transaksjon. I nedsalget tidligere denne måneden fikk de dispensasjon fra tilretteleggerne fra en avtale der de hadde forpliktet seg til å sitte på posisjonene sine noen måneder til.

Andre aksjonærer, spesielt DNBs forvaltningsarm, har uttalt seg svært kritisk til salget. Forvalter Eivind Veddeng i DNB Asset Management kalte det et «tillitsbrudd.» Vår-aksjen falt kraftig etter salget, som ble gjennomført til over 12 prosent rabatt, og handles fortsatt nesten 13 prosent lavere enn sluttkursen før transaksjonen først ble kjent.

På spørsmål om salget har virket forstyrrende på lederteamet i Vår, som skal gjøre det attraktivt å investere i selskapet, svarer Rød at dette er en sak for eierne, ikke ham.

– Jeg har fokus på det jeg kan gjøre noe med, og det er å gjøre Vår Energi attraktivt. Det føler vi at vi har gjort i dag. Dette er et eierforhold. Jeg har ikke snakket med dem. De har gjort sine vurderinger rundt dette, jeg har fokus på mitt, sier Vår-sjefen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.