Priskrigen mot USA vil ramme Opec-landenes egne innbyggere aller hardest. Dette kan komme til å tvinge frem produksjonskutt. Kun to av medlemmene i kartellet av oljeproduserende land (Opec) går i pluss med dagens lave oljepriser. Uten kutt i Opec-produksjonen kan prisene falle ytterligere, ifølge Citi.

– Vi tror det vil påføre medlemslandene så mye smerte at tilstrekkelig mange vil be om et krise­møte allerede før sommeren, sier storbankens analysesjef Edward «Ed» Morse til DN.

Citi venter en gjennomsnittlig oljepris (Brent) på 80 dollar i første kvartal og 75 dollar i andre kvartal 2015. Den høye prisen i vinter skyldes fyringssesongen.

Hvis ikke Opec vedtar krisekutt, er utsiktene langt dystrere. Oljeprisen kan da falle til 65 dollar per fat.

– I en rasjonell verden skal dette stimulere kutt, men det er ikke lett å vite hvordan saudiene tenker, sier den toneangivende analytikeren til DN.

Frykter opptøyer

Selv om Saudi-Arabia har store valutareserver å tære på, er situasjonen en helt annen i land som Venezuela og Iran.

Olje står for 95 prosent av Venezuelas eksportinntekter, og petroleumsnæringen utgjør en fjerdedel av landets samlede verdi­skaping.

Underskuddet på statsbudsjettet er langt større enn oljeinntektene. Trolig trenger landet over 160 dollar fatet for å balansere budsjettet, ifølge Citi.

Inflasjon på 60 prosent samt valutarestriksjoner har ført til mangel på livsnødvendigheter som toalettpapir og tannkrem. I vår brøt det ut store demonstrasjoner mot myndighetene flere steder i landet.

Kaos, barbari og plyndring

– 2015 vil bli et år med ekstrem knapphet. Det vil føre til kaos, barbari og plyndring, sier økonom Angel Garcia Banchs til den amerikanske tv-kanalen NBC News.

Risikoanalytiker Diego Moya-Ocampos i analysebyrået IHS venter at de lave oljeprisene på ny vil føre til store protester i hoved­staden Caracas.

– Dette kan eskalere og føre til militærintervensjon for å sørge for politisk stabilitet og en endring i den økonomiske politikken, sier han til tv-stasjonen.

I Midtøsten vil lav oljepris føre til lavere offentlige investeringer, som økte kraftig etter opptøyene under Den arabiske våren, samt reduksjon i oljeinvesteringene og økende gjeldsbyrde, ifølge Citi.

– Behovet for å redusere offentlig forbruk kan skape grobunn for ustabilitet på sikt. Den geopolitiske risikoen i Midtøsten og Nord-Afrika er hevet og trolig under­priset i dagens oljemarked, sier Morse.

Anført av Saudi-Arabia erklærte Opec-landene kamp mot amerikansk skiferolje da de møttes i Wien i forrige uke.

Bildet fra 2011 viser den første oljeplattformen bygget i Venezuela. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
Bildet fra 2011 viser den første oljeplattformen bygget i Venezuela. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix (Foto: Afp)
«Fracking» i Texas og North Dakota er i ferd med å gjøre USA til verdens største oljeprodusent, noe som påfører Opec-landene tap av markedsandeler.

Mange spår at prisfallet vil ramme amerikansk skiferolje hardest, men Morse og hans team er av en annen oppfatning.

Skifer tåler fall

Citi tror prisfallet vil føre til lavere nyinvesteringer og svakere kontantstrøm for enkeltselskaper i USA, men ha minimal betydning for totalproduksjonen.

– Skifer er motstandsdyktig mot lave priser. Store deler av Bakken-feltet i North Dakota er lønnsomt med priser ned mot 35–40 dollar fatet, sier Morse.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.