– Det er ingen endring i vår tilnærming til Venezuela, sier Erik Haaland, Equinors kommunikasjonssjef for internasjonal virksomhet.

Equinor har i 25 år samarbeidet med PDVSA, det statlige venezuelanske oljeselskapet, og franske Total, om utvinning av såkalt ekstrating råolje fra Orinoco-beltet, et stort innenlands felt i Venezuela. Equinor har 25 ansatte i landet, de fleste i Caracas.

– Vi er en kommersiell aktør. Det er viktig for oss at operasjonen gjennomføres i henhold til de sanksjoner som finnes. Det er opp til politikerne å jobbe med den politiske situasjonen, sier Haaland.

Equinor eier snaut ti prosent i selskapet Petrosedeno, som utvinner ekstrating råolje fra det innenlandske Orinoco-beltet i Venezuela. PDVSA eier 60 prosent, og styrer prosjektet, mens Equinor har lånt ut flere ansatte til Petrosedeno.

Erik Haaland er Equinors kommunikasjonssjef for internasjonal virksomhet.
Erik Haaland er Equinors kommunikasjonssjef for internasjonal virksomhet. (Foto: Equinor)

Ifølge Haaland har feltet kapasitet til å utvinne om lag 200.000 fat daglig.

– Vi rapporterer ikke produksjonen. Pengene vi tjener, får vi gjennom utbytte, sier Haaland.

Tre millioner rømt

Ifølge FNs høykommissær er det over tre millioner mennesker som har rømt landet i den langvarige krisen, som nådde et foreløpig politisk klimaks da opposisjonsleder Juan Guaidó i slutten av januar erklærte at han er landets rettmessige president. Han krevde samtidig at sittende president Nicolás Maduro trekker seg. Maduro svarte med å kalle opposisjonslederen for en USA-marionett som vil kuppe landet.

Siden har en rekke land, inklusive USA, Tyskland, Sverige og Danmark, anerkjent Guaidó som president. Men ikke Norge.

USA har også innført en rekke sanksjoner mot oljevirksomheten i landet for å blokkere Maduros tilgang til landets oljeinntekter. Sanksjonene har ført til at store amerikanske selskaper som Chevron, Haliburton, Baker Hughes og Schlumberger er varslet om at de må stenge ned all virksomhet i landet.

Ifølge kilder Reuters har snakket med har PDVSA igangsatt press på sine utenlandske partnere for å få bekreftelse på at de vil fortsette samarbeidet. Samtidig har Total og Equinor fått beskjed om å redusere produksjonen fordi sanksjonene har ført til problemer med tilgangen på nafta, som brukes i omdanningen av den ekstratunge råoljen fra Orinoco-feltet for å gjøre den salgbar.

Har forpliktelser

Det statlige oljeselskapet har også gitt instruks om at samarbeidsselskapenes kunder skal betale inn salgsinntekter til en nyåpnet konto i den russiske Gazprombank.

– Vi vil formelt underrette om at det er innført nye instruksjoner for betaling i dollar eller euro, skriver PDVSAs finansdirektør Fernando De Quintal, i et brev til prosjektet datert fredag, ifølge Reuters.

– Hvordan PDVSA disponerer sine inntekter, er ikke en situasjon vi engasjerer oss i, sier Haaland. Han vil ikke kommentere brevene gjengitt av Reuters.

– Hvordan ser Equinor på at det bidrar til å tilføre inntekter til det sittende regimet i et land der store deler av befolkningen kjemper om mat og medisiner?

– Vi har forpliktelser i henhold til de avtaler vi har inngått. Vi mener vi bruker vår kompetanse og erfaring med retningslinjer for antikorrupsjon og sikkerhet på en så god måte som mulig. Det er en krevende situasjon for befolkningen og for landet, det tar vi inn over oss. Vi gjør de vurderingene som må til. Men vårt kontor er åpent og fortsetter å være det ut fra det vi kan i dagens situasjon.

De innførte sanksjonene har ført til at det står en armada av tankskip fulle med olje utenfor Venezuela, som ikke får leide av PDVSAs kunder på grunn av betalingsutfordringer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den hyggelige nye jenta på teamet viser seg å være en skikkelig latsabb. Hva gjør du? Svaret får du i Mandagsmøtet!
EU-presidenten: -Et eget sted i helvete for dem som gikk inn for brexit
Reaksjonene lot ikke vente på seg.
01:59
Publisert: