– Isen er mye lenger nord enn før i store deler av året. Det er derfor fullt mulig å gå videre nordover og åpne Barentshavet nord for oljeleting. 

Det sier olje- og energiminister Terje Søviknes, som mener det er i samsvar med reglene om ikke å drive oljeboring nærmere enn 50 kilometer fra iskanten. 

– Rammeverket for oljeboring og reglene om ikke å bore nærmere enn 50 kilometer fra den observerte iskanten er dypt forankret hos et bredt flertall i Stortinget. Jeg mener det derfor er fullt mulig å starte en åpningsprosess av Barentshavet Nord, om Stortinget skulle ønske det, sier Søviknes. 

Den norske delen av Barentshavet Nord er i dag stengt for oljeboring. Oljedirektoratet anslår at det kan være olje og gass for om lag 900 milliarder kroner i det stengte området, der det i perioder av året er mye is. Men når isen trekker nordover må man også kunne åpne området for oljeboring, mener Søviknes, som er enig med forskerne i at oljenæringen kan vinne kampen om å bore lenger nord i Barentshavet. 

– Hele iskantdebatten har vært rotete fordi det er så mange forskjellige definisjoner av iskanten. Jeg mener vi må forholde oss til fakta, til hvor isen faktisk er. Realitetene viser oss at det er mulig å åpne Barentshavet Nord for oljeleting, sier Søviknes. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.