Oljeprisene utvikler seg sidelengs torsdag morgen etter å ha falt med over fem prosent siden den brøt igjennom 59 dollar fatet forrige uke.

Et fat med nordsjøoljen Brent koster 55,78 kroner.

Markedet ser nå mot Russland og Moskva, der den saudiarabiske kong Salman torsdag skal møte den russiske presidenten Vladimir Putin for å diskutere nye produksjonskutt i Opec.

President Putin uttalte onsdag at den nåværende produksjonskuttavtalen, som utgår i mars 2018, kan bli forlenget til slutten av 2018, ifølge Reuters.

Kan minke kuttene

– Putin og Salman vil mest sannsynlig bli enige om, men ikke annonsere, en avtale om å forlenge den nåværende Opec/non-Opec avtalen, men med forbehold om å kunne minke kuttene, sier konsulenter i Eurasia Group til Reuters.

Prisen på den amerikanske oljen WTI falt, mens nordsjøoljen steg noe onsdag etter at de ukentlige tallene fra statistikkfløyen i det amerikanske energidepartementet (EIA) viste et større råoljelagertrekk enn ventet onsdag. I tillegg til lagertrekket, viste rapporten at amerikansk eksport av råolje steg til rekordnivåer med 1,98 millioner fat per dag i uken som endte 29. september.

Prisdifferansen mellom den amerikanske WTI-oljen og nordsjøoljen Brent har den seneste tiden vært høy, noe som har stimulert til eksport av den da rabatterte WTI-oljen.

– Den økte eksporten gir markedet frysninger. Det tillegges det globale oljetilbudet, som for øyeblikket er i overskudd, sier analytiker David Lennox i Fat Prophets til Bloomberg News.

– Et sterkt signal

Når Saudi-Arabias kong Salman lander i Moskva i løpet av torsdagen blir det første gang en saudisk konge har besøkt Russland. Salman og Putin har tidligere møtt hverandre utenfor Russland.

I september skrev Wall Street Journal at i tillegg til å diskutere oljeproduksjonen i Opec vil de to lederne også snakke om situasjonen i Syria og Qatar-blokaden. De to landene har lenge stått på hver sin kant under geopolitiske konflikter i Midtøsten. Russland har tradisjonelt hatt et godt forhold til Iran, Syria og Qatar, noe Saudi-Arabia ikke har hatt. Kongedømmet har derimot hatt nære bånd til USA, noe Russland så absolutt ikke har hatt.

– Når kongen selv drar betyr det mye. Det er et sterkt signal på at de ønsker å ha et bedre forhold til Russland, sa sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets forrige måned.

Les også:

Slik går prisene

Prisdifferansen mellom kontrakter i nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er nå på 5,52 dollar per fat for kontrakter med samme forfallsmåned, uendret fra foregående handelsdag.

WTI 1. posisjon, som er november-kontrakten, handles torsdag morgen for 49,93 dollar per fat, ned 5 cent fra foregående handelsdag, da november-kontrakten sluttet på 49,98 dollar per fat, ned 44 cent fra forrige handelsdag.

Til sammenligning ble november-kontrakten handlet for 50,22 dollar per fat da Oslo Børs stengte onsdag.

Brent 1. posisjon, som er desember-kontrakten, omsettes torsdag morgen for 55,82 dollar per fat, opp 2 cent fra foregående handelsdag, da desember-kontrakten sluttet på 55,80 dollar per fat, ned 20 cent fra forrige handelsdag.(Vilkår)

Se trailer: Hva vil folk si
02:00
Publisert: