Torsdag møtes oljeprodusentlandene i oljekartellet Opec i Wien for å bli enig om strategien fremover. Landenes selvpålagte produksjonskutt har bidratt til å sende oljeprisen opp mot de høyeste nivåene på tre år. Tirsdag lå prisen på nordsjøolje på over 63 dollar fatet, preget av forventninger om fortsatte produksjonsbegrensninger fra Opec.

Statoil-sjef Eldar Sætre er blant dem som håper Opec-landene holder disiplinen. Samtidig er høy pris et tveegget sverd. Under Statoils høstkonferanse i Det Norske Teatret tirsdag påpekte lederen i Det internasjonale energibyrået IEA at mange oljeskiferprodusenter i USA allerede tjener store penger med en oljepris på 60 dollar fatet. Det kan generere en ny flom av skiferolje. Sist gang skiferoljeproduksjonen fra USA økte skarpt, utløste det oljeprishalvering og global oljekrise.

Håper på disiplin

Denne gang har skiferoljeprodusentene reagert nokså tregt på prisoppgangen, noterer Sætre seg.

– Vi har sett at det har vært problemer rundt cashgenereringen i oljeskifer. Så finansieringen av dette har vært et tema. En har måttet finansiere mye med egenkapital. Så vi har ikke fått så stor produksjonsøkning som vi kanskje hadde trodd da vi passerte 50 og 60 dollar. Men på ett eller annet tidspunkt vil det komme større volumer inn i markedet, sier Sætre til DN i Det Norske Teatret.

Følger passivt med

Olje- og energiminister Terje Søviknes var også blant talerne under Statoils høstkonferanse. Han er like håpefull til at Opec holder budsjettdisiplinen som Sætre er.

– Det er åpenbart en forventning i markedet om at en skal forlenge produksjonskuttene. Det vil åpenbart bety noe for oljeprisen dersom en ikke skal holde tilbake produksjon, i alle fall på kort og mellomlang sikt, sier Søviknes til DN etter innlegget sitt.

– Men som alltid følger vi passivt med på hva som skjer i Opec, og har ikke hatt noen kontakt i forkant.(Vilkår)