30. november møtes oljeministrene fra de 14 medlemslandene i Opec, organisasjonen av oljeeksporterende land, til sitt 171. møte. Oljekartellets samling i Wien vil bli denne gangen bli gjenstand for uvanlig stor oppmerksomhet.

«Møtet vil være svært viktig ettersom en beslutning om å kutte produksjonen, eller mangelen på en beslutning, kan dytte oljeprisen nærmere 60 dollar fatet før utgangen av året eller ned til lavt på 40-tallet», skriver sjefanalytiker Thina M. Saltvedt i en oppdatering fra Nordea Markets fra torsdag denne uken.

På et møte i Alger i slutten av september i år ble medlemslandene i oljekartellet enige om å kutte produksjonen. Men beslutningen om hvordan produksjonen faktisk skal reduseres besluttet de å utsette til november-møtet.

«Kartellet blir nødt til å kutte mellom 800.000 og 1,3 millioner fat olje per dag ifølge tall fra IEA for å nå målet fra Alger-enigheten om et produksjonstak på mellom 32,5 og 33 millioner fat per dag», skriver Saltvedt.

Lavere etterspørselsvekst

Selv om oljekartellet kan forsøke å gjøre noe med prisen ved å gjøre endringer på tilbudssiden i markedet, vil utviklingen på etterspørselssiden også påvirke prisutviklingen.

Ifølge Saltvedt er etterspørselsveksten på vei ned på grunn av kraftig nedgang i både Mexico og Kina.

«Beslutningen og utfallet av møtet er i stor grad avhengig av Opec-medlemmenes evne til å bli enige om nye produksjonskvoter for hvert medlemsland. Forhandlingene har allerede startet og det kommer til å bli på nære nippet, men jeg forventer fortsatt at vi kommer til å få en enighet om produksjonskutt», skriver Saltvedt.

«Om de klarer å bli enige om store nok kutt er imidlertid et annet spørsmål», legger hun til.

Saltvedt venter fortsatt at oljeprisen vil være 55 dollar fat i fjerde kvartal i år. Et vellykket Opec-møte vil være helt avgjørende for denne prognosen, påpeker hun.

Laveste siden august

I løpet av fredagens handel nådde indikatoren for prisen på nordsjøoljen Brent med umiddelbar levering så lavt som 44,17 dollar fatet før den snudde litt opp igjen mot slutten av handelen. Fredagens bunnpunkt var det laveste siden begynnelsen av august i år.

Nedgangen kom etter at Opec publiserte statistikk som viste at medlemslandenes produksjon var på økte med 240.000 fat per dag til 33,6 millioner fat per dag i oktober. Målet ifølge Alger-møtet er imidlertid å redusere produksjonen til under 33 millioner fat per fat. 

«Det faktum at de allerede produserer en høyere mengde gjør det så absolutt vanskeligere å gjennomføre kutt, uansett hvor store de ønsker at de skal være», sier nestsjef David Thompson i energimeglerhuset Powerhouse i Washington til Reuters.

Følg markedene med DN Investor

Les også: 

Citi-strateg: Trumps politikk kan være akkurat det verdensøkonomien trenger

Trumps milliarder i spill

I denne delen av markedet er det ingen tvil om frykten for Donald Trump er høyst reell (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.