Tyske Wintershall Dea var blant få vestlige oljeselskaper som fortsatt ikke hadde erklært retrett fra Russland etter at landet gikk til angrep mot Ukraina for et snaut år siden. Nå kommer meldingen om at Wintershall skal trekke seg helt ut av landet, etter at selskapet for lengst har mistet innflytelsen over den russiske virksomheten og fått kritikk fra flere hold, helt til norske opposisjonspolitikere.
– Wintershall Dea skal avslutte sin russiske virksomhet. Det er ikke holdbart å fortsette å operere i Russland. Russlands angrepskrig mot Ukraina er ikke forenlig med våre verdier, og har ødelagt samarbeidet mellom Russland og Europa, sier Wintershall-sjef Mario Mehren i en pressemelding tirsdag kveld.
Her står det at «Wintershall Dea har til hensikt å trekke seg fullstendig ut av Russland» etter en beslutning som er tatt av ledelsen og godkjent av styret. Uttrekningen skal skje «i ordnede former, i henhold til alle relevante juridiske forpliktelser.»
Gigantnedskrivning
Den største eieren i Wintershall Dea er den tyske kjemigiganten BASF, som tirsdag melder om en gigantisk nedskrivning knyttet til oljeselskapet.
Nedskrivningen gjelder for hele 2022 og er på 7,3 milliarder euro, eller hele 78 milliarder kroner. Over fem milliarder euro kommer for fjerde kvartal. Deler av nedskrivningen knytter seg til selskapet bak Nord Stream-gassrøret, som en dramatisk eksplosjon satte ut av drift i fjor.
BASF eier 67 prosent av selskapet, mens Letterone, investeringsselskapet til den russiske oligarken Mikhail Fridman, eier resten. Han kontrollerer imidlertid ikke lenger selskapet etter at han ble gjenstand for sanksjoner.
DN skrev nylig at Sosialistisk Venstreparti krevde at regjeringen skulle avstå fra å gi nye letelisenser til Wintershall på norsk sokkel, der selskapet er blitt en av de største og mest ambisiøse aktørene. Bakgrunnen var anklager i tysk presse om at noe kondensatproduksjonen fra Wintershalls joint venture-selskaper i Russland kan ha blitt brukt i drivstoff for russisk kampfly som har operert i Ukraina.
Wintershall beskrev anklagen som «uærlig og uholdbar.» Selskapet fikk 11 lisenser i den såkalte TFO-runden i forrige uke.
SVs energipolitiske talsmann Lars Haltbrekken sa til DN før konsesjonsrunden ble offentliggjort at Wintershalls tilstedeværelse i Russland nesten et år etter krigsutbruddet, gjorde saken verre.
Sa stopp til nye investeringer
Wintershall Dea er et av få store vestlige oljeselskaper som fortsatt har vært aktive i Russland. Etter at landet gikk til angrep mot Ukraina 24. februar i fjor, sa britiske BP og norske Equinor raskt at de skulle ut, og Equinor ble det første selskapet til å fullføre exiten.
Wintershall har også fordømt krigen, og sa tidlig at det ikke skulle investere i nye prosjekter. Men den eksisterende virksomheten har fortsatt, selv om pengestrømmene inn og ut av Russland er stoppet.
Et annet selskap som er blitt værende i Russland, er franske TotalEnergies. Det er kommet lignende anklager i fransk presse som dem som er rettet mot Wintershall, men Total har siden solgt seg ut av det aktuelle datterselskapet.
Wintershall har tidligere pekt på at en russisk forskrift som ble vedtatt i august i fjor har gjort det bortimot umulig å forlate landet, og pekt på at det så på muligheten for å skille virksomheten i Russland juridisk fra resten av selskapet.
Wintershall understreker tirsdag at joint venture-selskapene i Russland de siste månedene i praksis er blitt tatt over av russiske interesser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.