Politiske spenninger mellom oljeproduserende land i Midtøsten medfører vanligvis et løft i de globale oljeprisene. Men ettersom den politiske krisen mellom Qatar og flere andre arabiske land eskalerer, vil også verdens gassmarkeder komme i høyspenning.

Mandag brøt Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater (FAE) og Egypt, samt seks andre land, alle diplomatiske forbindelser med Qatar, på påstander om at Qatar støtter terroristaktiviteter. Qatar nekter for anklagene. Situasjonen førte til et kortvarig mindre hopp i oljeprisene mandag.

Wall Street Journal påpeker at den dempede reaksjonen i oljemarkedet er en refleksjon av at Qatar, som er medlem av Opec, egentlig ikke er noen stor oljeprodusent. Landet, som er av mindre geografisk utstrekning, er imidlertid en stor aktør i gassmarkedene, som verdens største eksporter av lng.

I 2016 eksporterte Qatar 77,2 millioner tonn lng, som var rundt en tredjedel av det globale tilbudet, ifølge International Gas Union. Ifølge BPs årlige «Statistical Review of World Energy», er det kun Russland og Iran som har høyere beviste gassreserver.

Skaper utfordringer for Hydro

Ifølge WSJ, har det hittil ikke vært tegn på at gasseksportene vil rammes på noen måte av Gulf-krisen, men lng-kjøpere følger svært nøye med på situasjonen. Tirsdag morgen varslet Norsk Hydro at deres aluminiumfabrikk Qatalum i Qatar er rammet av utfordringer som følge av den anspente situasjonen.

«Qatalum, støttet av eierne Hydro og Qatar Petroleum, jobber med å finne alternative transportruter for å fortsatt kunne betjene sine globale kunder», skriver Hydro i en melding tirsdag.

Qatalum er et joint venture mellom Hydro og Qatar Petroleum og produserer mer enn 600.000 tonn aluminiumprodukter per år til kunder i Asia, Europa og USA. Mesteparten av Qatalums forsendelser går gjennom Jebel Ali-havnen i Dubai, men denne havnen ser ut til å være stengt for alle qatarske skipninger fra tirsdag morgen, opplyses det.

Hydro har flere alternative muligheter for eksporten, opplyser kommunikasjonsdirektør Erik Brynhildsbakken i Hydro til TDN Finans tirsdag.

Aluminiumet som produseres hos Qatalum har tidligere blitt transportert på mindre skip til storhavnen Jebel Ali i De forente arabiske emirater (FAE), for så å bli lastet om bord på større skip som har fraktet varen ut til kunder globalt.

Brynhildsbakken sier at det nå kan være aktuelt å ta imot større skip i Qatar og eksportere direkte derfra. Det er også mulig at de mindre skipene som brukes fra Qatar til FAE i dag kan sendes til alternative storhavner eller at de kan brukes til å eksportere direkte til kundene.

– Vi har altså ganske mange alternativer, så det er en stor kabal som skal legges, sier han.

Yara rammes ikke

Gjødselfabrikken Qafco i Qatar, som Yara International eier 25 prosent av, rammes ikke av den diplomatiske krisen i Gulf-regionen.

Det sier Yaras IR-kontakt Thor Giæver til TDN Finans tirsdag.

Giæver forklarer at Qafco har sin egen havn, og dermed ikke er avhengig av nabolandene for å eksportere gjødsel.

Spotmarked

Lng-prisene har tradisjonelt vært satt i langsiktige kontrakter, typisk som en funksjon av oljeprisene, men de seneste årene har det også vokst frem et spotmarked for lng-laster, spesielt fra Australia og USA.

Analytikere WSJ har snakket med sier at den diplomatiske krisen trolig ikke vil resultere i noen umiddelbar endring i lng-appetitten til de store gasskjøperne, men poengterer at en eskalering av krisen kan føre til oljeprisoppgang som også tvinger med seg lng-prisene.

Kan utløse juks

Enkelte analytikere bekymrer seg også for at det dårlige forholdet mellom Qatar og Saudi-Arabia kan føre til at Qatar ikke lenger vil produsere olje i henhold til Opecs produksjonskuttavtale. Det påpekes også at andre Opec-land vil kunne begynne å «jukse» hvis Qatar tar det første steget.

For øvrig meldte Financial Times tidligere tirsdag at japanske Chiyoda sammen med Qatar Petroleum har igangsatt en studie for å se på mulighetene for å øke produksjonen fra Qatars eksisterende lng-anlegg. Studien ventes fullført i løpet av året, slik at FEED-arbeidet kan starte tidlig 2018.

Kuwaits emir, Sheikh Sabah al-Ahmed al-Sabah, vil reise til Saudi-Arabia for å starte megling mellom Saudi-Arabia og Qatar som følge av den diplomatiske krisen som blusset opp mandag.

Det sier en ikke-navngitt tjenesteperson en av golfstatenes regjering til Bloomberg News tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

På klokkemessen snakker ingen om Apple Watch
De tradisjonelle klokkeprodusentene blir utfordret av elektronikkbransjen om å lage smartere produkter. Vi har snakket med fire produsenter som har hver sin tilnærming til hvordan klassiske ut kan bli «smartere».
03:11
Publisert: