Det har foreløpig ikke kommet noen signaler fra regjeringen om tvungen lønnsnemnd, men konflikten i oljesektoren er ennå i en tidlig fase.

- Vi har en god magefølelse på det streikeuttaket vi har, og det fører ikke til tvungen lønnsnemnd, sier leder i YS-forbundet SAFE, Hilde-Marit Rysst, til NTB. Hun mener at myndighetene har hatt en tendens til å blande seg inn i arbeidskonflikter i oljesektoren fordi det er store summer i omløp. Fagforeningen konsentrerer seg derfor om å holde streiken gående uten å risikere innblanding.

- Departementet følger situasjonen og vurderer den fortløpende, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til NTB.

SAFE-lederen gir regjeringen klar beskjed:

- Vi søker å unngå tvungen lønnsnemnd, men ber myndighetene om å holde fingrene fra fatet. Det er enorme summer som blir lagt frem, men hvis det er så dyrt for motparten, kunne de gjort noe med det mens vi forhandlet, sier hun.

Stor streikevilje

Streikeviljen er stor blant over 700 oljearbeidere som har lagt ned arbeidet.

Mandag formiddag var de ansatte i SAFE samlet i sine lokaler i Stavanger. Foreløpig skal fagforbundet følge saken fra døgn til døgn og iverksetter tiltak dersom det er nødvendig. Den videre aksjonen og en eventuell opptrapping av streiken skal planlegges på et statusmøte fredag.

- Streikeviljen er utrolig god. Vi får meldinger hele tiden fra de organiserte om å stå på. Dette har virkelig samlet medlemmene våre. Vi er villige til å stå løpet ut for å få gjennom kravene, sier Rysst.

- Enorme følger

Partene er uenige om hvorvidt norsk oljebransje blir hardt rammet av streiken.

Ifølge Oljeindustriens Landsforening (OLF) vil en oljestreik koste 150 millioner kroner dagen. Informasjonssjef i OLF, Eli Ane Nedreskår, sier streiken får enorme følger i hele bransjen.

- Dette er penger som vi hadde regnet med å tjene i dag, i morgen og på tirsdag og på onsdag. Vi får det ikke opp i dag, sier Nedreskår til Stavanger Aftenblad.

Men leder i LO-forbundet Industri Energi, Leif Sande, er ifølge Aftenbladet av en annen oppfatning. Han hevder at oljeselskapene ikke kommer til å tape penger på streiken fordi verdiene fortsatt vil ligge i reservoarene.

- Hvis oljeproduksjonen står stille en måned og oljeprisen er høyere når den skal selges, så har de jo fortjeneste, sier Sande til avisen.

Strammer inn

Fagforeningene kjemper for å få avtalefestet en pensjonsordning fra fylte 62 år, en gavepensjon som kom på plass under lønnsoppgjøret i 1998.

Det er særlig Statoil som har gitt gavepensjoner til ansatte, men etter at pensjonsreformen ble innført, har selskapet begynt å stramme inn. Det har skapt misnøye, og fagforeningene forsøker å få inn en bestemmelse om gavepensjonen i tariffavtalen.

OLF og NHO avviser kravet, noe som særlig har satt sinnene i kok hos de ansatte i oljeindustrien.

Stenger

Industri Energi og SAFE tok ut sine medlemmer i streik søndag. De er ansatt i Statoil, BP og ESS på Skarv, Oseberg Feltsenter, Heidrun og det flytende forsyningshotellet Floatel Superior.

Oseberg og Heidrun må stenge som en følge av streiken, men det tar mellom fire og fem døgn før produksjonen har stanset helt. Fremdriftsprosessen på Skarv blir utsatt. Industrianlegget på Tjeldbergodden får sin gassforsyning fra Heidrun og må derfor også stenges ned.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.