- Dette er noe av det som bidrar til at det fortsatt er rimelig positive utsikter for norsk økonomi.

DNB-sjeføkonom Øystein Dørum er klar i sin vurdering etter at Statistisk sentralbyrå i formiddag slapp sitt oppdaterte oljeinvesteringsanslag for 2014.

De kvartalsvise investeringstellingene er en særdeles solid indikator på temperaturen i oljesektoren, ettersom de baserer seg på innrapporterte investeringsplaner fra oljeselskapene, ikke bare på prognoser.

Tellingen viser ingen tegn til oppbremsing. Tvert imot venter oljeselskapene nå at de skal investere for 223 milliarder kroner neste år. Nivået ligger 50 prosent høyere enn i 2011.

- I våre siste anslag har vi lagt til grunn vekst i oljeinvesteringene neste år. Investeringstellingen understreker det, og er faktisk litt sterkere enn vi har lagt til grunn, sier Dørum.

Tregt privat forbruk
Investeringstallene fra oljeselskapene kommer i en tid da flere økonomiske forståsegpåere har begynt å komme med dystre varsler for norsk økonomi. Boligmarkedet har opplevd et moderat prisfall fra nivåer mange mener ikke er bærekraftige. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities er blant dem som advarer folk mot å kjøpe bolig nå. På toppen har privat forbruk utviklet seg svakt de siste to kvartalene.

Dørum velger likevel å se nokså optimistisk på norsk økonomi.

- Nå har Norges Bank nettopp sagt hvilke forventninger man har til rentesettingen. De sier at de forventer den første renteendringen en gang til sommeren 2015. Norges Bank har åpenbart nøkternt syn på norsk økonomi, men den har ikke et nå-går-det-i-grøfta-syn, sier Dørum.

- Som visesentralbanksjef Jan Qvigstad sa på pressekonferansen, brorparten av befolkning har jobb, arbeidsledigheten er lav, sier Dørum.

Oljeinvesteringene bidrar for så vidt til å holde oppe renten i Norge. Dørum viser til at oppgangen i oljeinvesteringene på 75 milliarder kroner fra 2011 til 2014 tilsvarer tre hele prosent av fastlands-BNP.

Anslår oljeinvesteringer for 211,9 milliarder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.