"I mer enn fire år har vi argumentert at ojleprisene vil måtte forsette å stige for å balansere etterspørselen mot tilbudet. Uten høye oljepriser vil etterspørselen bli for sterk i forhold til den svake veksten i oljetilbudet. Vi tror nå at oljeprisene har steget høyt nok til at det vil utløse de fundamentale endringene vi så etter", skriver oljeanalytiker Torbjørn Kjus i en oppdatering med tittelen "Nok er nok".

Han mener oljeprisen nå er høy nok til at etterspørselen fra i-landene lider. I tillegg vil vi snart se alternativer i transportsektoren. Naturgass er i ferd med å erstatte olje, spesielt i USA, på grunn av de store prisforskjellene på olje og gass.

"Markedet begynner å gjøre jobben sin", skriver han. Kjus tror også en gryende bonanza innen skiferolje i USA vil gjøre verdens største forbruker av olje mindre avhengig av å importere olje fra andre land. Det vil få globale følger for oljepris-settingen, mener han.

Derfor kutter DNB nå kraftig i sine oljeprisprognoser på mellomlang sikt. I 2013 venter DNBs oljeprisekspert 120 dollar fatet som tidligere. Men Kjus kutter nå kraftig i oljeprisforventningene for 2014 og 2015. Tidligere prognoser viste en kraftig oljeprisoppgang til 135 dollar i 2014 og 150 dollar i 2015. Nå spår Kjus en oljepris på 120 dollar i hele perioden 2013-2015. Det innebærer at han spår fallende oljepris etter 2013 i realpriser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.