Finansdepartementet har mottatt en rapport fra en ekspertgruppe og Norges Bank om investeringer i eiendom og infrastruktur i Statens pensjonsfond utland (SPU), ifølge en melding fra departementet tirsdag.

Ekspertgruppen anbefaler at Finansdepartementet setter en makskimum porteføljevekt på ti prosent for eiendom- og infrastrukturinvesteringer.

- Fondets investeringsstrategi er utviklet over tid, basert på grundige faglige vurderinger. Jeg ser frem til en bred debatt om disse spørsmålene, sier finansminister Siv Jensen i meldingen tirsdag.

Departementet legger opp til å komme tilbake med vurderinger av unoterte investeringer i eiendom og infrastruktur for både Statens pensjonsfond Norge (SPN) og SPU i meldingen til Stortinget om forvaltningen av Statens pensjonsfond våren 2016.

Norges Bank skriver i et brev datert 2. desember 2015 at det bør åpnes for unoterte infrastrukturinvesteringer i fondet, og at rammen for slike investeringer i denne omgang angis som et intervall mellom null og fem prosent av fondets samlede forvaltningskapital. Banken vil kunne bygge på eksisterende kompetanse i den operative gjennomføringen av unoterte investeringer i infrastruktur, heter det.

Norges Bank skriver i et annet brev datert 25. november 2015 at målet for eiendomsinvesteringer i fondet i denne omgang bør økes til ti prosent. Rammen for eiendomsinvesteringer bør angis som et intervall på pluss minus fem prosentpoeng rundt dette målet.

I et brev til Finansdepartementet datert 13. november 2014 skriver Folketrygdfondet at etter en samlet vurdering er det fondets oppfatning at de vil kunne være positivt for Statens pensjonsfond Norge om det åpnes for investeringer i eiendom og infrastruktur.

I rapporten fra ekspertgruppen anbefaler de blant annet at det investeres i både notert og unotert eiendom. De anbefaler varsomhet i nye eiendomsinvesteringer. De anbefaler at det investeres i unotert infrastruktur.

Les også:  Oljeprisen under 40 dollar
Råvaresjef: De kortsiktige utsiktene for oljemarkedet er meget utfordrende
- Skuffet, trist, skremt

Se DNTV: Deler ut gratis is i kampen mot issmelting

Deler ut gratis is i kampen mot issmelting
Klimaisen skapte en av de lengste køene under klimamøtet i Paris, er en del av iskremprodusenten Ben & Jerry's klimakampanje.
02:11
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.